Ulaştırma ve Demiryolları Sendikası Genel Başkanı Abdullah Peker, hızlı tren konusunda ki mücadelesine devam ediyor. Hızlı trenin 2017 yılında tamamlanmasına ve Türkiye’nin Avrupa’nın 6’ncı, dünyanın 8’inci yüksek hızlı trenine sahip bir ülke olduğuna vurgu yapan Peker, şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye Karayollarında 16 bin 500 kilometre duble yol ile, 22 bin 600 kilometre bölünmüş yola ulaşmıştır.
Karayollarındaki bu gelişmişliği demiryollarında da hedeflenmesini, ulaşımda sorununu çözmüş, bir Türkiye olmasını bekliyoruz.
Demiryolları, yolcu ve yük trafiğinin yoğun olduğu yerlerde, tek hatlı yolların en az çift veya daha çoklu hat haline dönüştürülmesi gerekir.
Türkiye’nin, demiryollarında uluslararası olma yolunda hızla ilerlerken duble demiryollarının hizmet kalitesini artıracağını, bekleme sürelerini düşüreceğini, sürekli ve kesintisiz bir taşımacılık imkanı sağlayacaktır.
Avrupa’nın 6’ncı, dünyanın 8’inci yüksek hızlı trenine sahip ülkeyiz.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, Yatırım Programı ödeneklerinin yaklaşık yüzde 40’ı yüksek hızlı ve hızlı tren projelerine harcanıyor. Bu yıl devam eden yüksek hızlı ve hızlı tren projeleri için yaklaşık 2 milyar liralık yatırım gerçekleştirildi.
Bu yatırımların artırılarak, yıllardır ertelenen Ankara-Sivas arası hattın 2017 yılı içerisinde bitirilmesi, bölgedeki şehirlerin ulaşım sıkıntısını çözülerek, buralara yatırımcıların teşvik edilmesi Büyük Şehirlerdeki nüfus yoğunluğunu azaltılması gerekir.
Hızlı tren projeleri Ankara-İstanbul, Ankara-Konya’ya ilave olarak, ileriki yılında Ankara-Sivas, Ankara-İzmir, Bursa-Bilecik hatlarını bitmiş olacak. Bu sayede, Ankara sadece Türkiye’nin başkenti değil, yüksek hızlı tren ağlarının da başkenti olacaktır.
Ankara’dan İstanbul’a, Konya’ya Eskişehir’e, Afyon’a, Uşak’a, Manisa’ya, İzmir’e, Kırıkkale’ye, Yozgat’a, Sivas’a, Erzincan’a, Kayseri’ye, karaman’a, Mersin’e, Adana’ya, Gaziantep’e 14 büyük vilayetimize hızlı tren ağlarıyla ulaşması, Türkiye nüfusunun yüzde 55’nin faydalanacağı ulaşım olacağı anlaşılmaktadır.
Kars-Tiflis demiryolunun inşası bitti, Böylece Londra’dan Pekin’e kadar kesintisiz demiryolu projesinin en önemli etabını da tamamlandığında, Türkiye uluslararası bir demiryolu ağına sahip olacaktır.
Türkiye’de yüksek hızlı ve bölgesel trenler, lokomotifler, sinyal ekipmanları, metrolar ve tramvaylar gibi raylı sistemler alanında son kalite standartlarında, en son teknoloji ürünleri sağlayacak potansiyelimizin olduğunu, Bunu da Türk firma mühendis ve işçilerimiz, yüksek hızlı tren hatlarını kısa sürede ve daha ucuza inşa edebilme yetilerine ulaşacaktır.
Ülkemizin dört bir yanın milli hızlı tren ağıyla örülmesi 2023 vizyon ve misyonuna yakışacaktır.”