Son günlerde İBB Belediyesinin izniyle yapılan bir etkinlikte bira ikram edilmesi, toplumun büyük çoğunluğu tarafından tepki ile karşılandı. Kimisi senelerdir İBB sosyal tesislerinde içki yasağının kaldırıldığına yorumladı. Kimileri mekanın uygun olmadığına… Sonuçta tepki sosyal medya paylaşımlarında ön sıraya yerleşti.
İçki Kullanımı Zararlı Bir Alışkanlıktır
İçkinin insan sağlığı üzerindeki etkileri üzerinde durmayacağım. Benim dikkatimi çeken konu, insanlar bir suç işledikleri zaman, içkili olmalarının arkasına sığınmak istemektedirler. Yani, içkili olmak insanın hal ve hareketlerini kontrol edememesine neden olmaktadır. Burasını anladım. Bazen trafik kazlarında bile basına yansıdığı şekilde işlenen suç sonrası, alkollü olmanın ceza indirimi uygulanıyor, gibi algılanmasını kabul edemiyorum. İnsan sağlığına zararlı olduğu tespit edilen, insanın kontrol dışı hareketler yapmasına zemin hazırlayan bu içki içme eyleminin de tekraren gözden geçirilmesi gerekir.
Bugün Dünya üzerinde herkes şunda birleşiyor, içki insanların birçok hareketinin yanlış yapmasına sebep olmaktadır. Kimi zaman sağlığa, kimi zaman trafiğe, kimi zaman çevreye zarar verir. Bunun aksini iddia eden kimse yoktur. Haberlerin en önde gelenidir, içkili şoför kazaları. Boy, boy kaza yapmış arabalar içerisinden boş içki şişeleri gösterilir. İçkili olan araba kullanıcılarının saçma sapan sözleri ekrana taşınır. Hatta ilk içen insanların ölçüyü kaçırdığı zaman hayati tehlike oluşturduğuna yakın haberler verilir. Bütün bunlara rağmen birileri içki alım, satımının, kullanılma yaşının tartışmalarını yapar, dururlar. Gelecek nesilleri bu tür belalardan korumanın kime ne zararı var, anlamış değilim. Nitekim geçmiş senelerde Antalya da bir festivalde fazla içki içen bir genç hayatını kaybetti. Peki bu kadar olumsuzluklara rağmen neden ülke gündeminde tartışmalara neden olur. Arkasında içki üretenler var. Onu kullanmayı alışkanlık haline getirenler, var. Bir de Hükümet, ne getirirse getirsin, biz istemeyiz, diye anlamsız şekilde karşı çıkanlar var.
Üstelik sahte içki olayından dolayı ölen yüzlerce insan var. Bunu üretenlere verilen ceza nedir? Gençliğe özendiriliyor olması da işin başka bir sakıncasıdır.
İtiraz edenlerin gerekçeleri içki satılmıyor, ya da ortadan kaldırılıyor diye değil. Nedir o? İçki alıcısı konumunda olan kişilerin yaşının yükseltilmesi, İçkinin belirli bir saatten sonra satılmasının yasaklanmasıdır. Bunlar içki tüketimini yasaklamıyor ki; satışına ve kullanım saatlerine sınırlama getiriyor. Kişisel fikrim İnşallah yasaklanır ve Ülkemin güzel insanları bu kötü alışkanlıktan kurtulur. Allah’ın yasakladığı bir eylem olan içki kullanımı, tamamen ortadan kalkar. Ben o konuda fazla yorum yapmadan Dinin emrini hatırlattım.
İçkinin Zararlı olduğunu bilmeyen mi var. Her gün haberlerde yüzlerce gencimizin bu illet yüzünden yok olduğunu görmek bizleri memnun mu ediyor? Yapılan değerlendirmelerde eksik olan yerlerin tamamlanması yönünde eleştiriler beklerdik. Daha caydırıcı, içkinin reklamını önleyici tedbirlerin getirilmesi konusunda öneriler olabilirdi. Bağımlılık hangi alanda olursa olsun, bu zamanın gençliğinin en büyük düşmanıdır.
Kimileri içki içilmesinin neden çok fazla tepki ile karşılandığından söz edebilirler. Onların görüşüdür. Ancak, sağlığa zarar veren bir eylemi savunmak ta ne kadar doğrudur.
O, halde gelecek gençlerimizi bu tür tehlikelerden korumak ta, Devleti yönetenlerin görevi olması gerekir. Bundan rahatsızlık duymak, akıllı bir davranış değildir.
Gelecek nesillerimizi bu türlü zararlı alışkanlıklardan korumak zorundayız…
Büyük Sivas Haber