Tarihi kent meydanı düzenlemesi çerçevesinde 1964 yılında ruhsatsız olarak yapılan il Halk kütüphanesinin yıkılması sonucunda yeni kütüphanenin İstasyon caddesi üzerindeki eski Tekel binasının yerine yapılması çok tartışılmıştı.
Ali İzgi’den “İkinci Kütüphane” Adlı Köşe Yazısı
Hatta Kütüphane inşaatı dönemin Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ile Ak parti teşkilatlarını karşı karşıya getirmişti. Sonuçta Sivas’ımıza çok güzel bir halk kütüphanesi kazandırıldı. Her gün bir çok insan istifade ediyor. Artan talebi karşılamak için İkinci Kütüphane haberi Sivas Belediyesinden geldi.
Sivas Belediyesi şuan Mülkiyeti Sivas Kızılay şube Başkanlığında bulunan Atatürk caddesi üzerindeki beş katlı eski hastane binasını on yıllığına Kütüphane yapmak üzere kiraladı. Kira protokolünü Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve Kızılay şube Başkanı Mustafa Sarılar törenle imzaladı.
Söz konusu Bina evveliyatında zaten Sivas Belediyesinindi. Zabıta müdürlüğü kullanıyordu. 2 Temmuz 1993 de Yakılan Madımak otelinin görüntülerini sırtımda kamera ile o binanın penceresinden çıkmıştım.
Söz konusu Binayı 1998 yılında dönemin Kızılay Şube Başkanı Ünal Fırat Kızılay Hastanesini taşımak için Belediyeden talep etti. Özel Hastanelerin yaygın olmadığı o yıllarda Fırat Kızılay Hastanesini 1996 yılında Sivas’a kazandırmıştı ama hocaimam camii karşısında derme çatma bir iş hanın iki katını kullanıyordu. Hizmet hayır olduğu için dönemin Belediye Başkanı Rahmetlik Osman Seçilmiş hiç düşünmedi, hiç tereddüt etmedi talebe olumlu cevap verdi. 1998 yılında Belediye sembolik bir rakamla (300 yüz bin lira) karşılığında binayı Kızılay Sivas şubesine devretti. Üstelik Kızılay o paranın sadece 150 bin lirasını peşin ödeyecek kalan yüz elli bin lirasını ise Belediye personeline verdiği sağlık hizmeti karşılığında mahsuplaşacaktı.
Binayı alan Kızılay bir yıla yakın bir süre tadilat yaptı. Alt kattaki dükkanlarla bağlantıyı kesti. Hastane konseptine çevirdi. Modern tıbbi cihazlara Kızılay Hasta hanesi Atatürk caddesinde 1999 yılında hizmet vermeye başladı. Tam on yıl orada iyide hizmet verdi. 2009 yılının sonunda Kızılay hastaneyi personeli ile birlikte Numune Hastanesine devretti. Numune hastanesi bir yılı aşkın bir zaman orayı Çarşı polikliniği olarak kullandı sonrada kapattı. Bir süre boş kalan binayı Kızılay genel merkezi otel yapılmak üzere on yıllığına özel sektöre kiraladı, ancak otel çalışmayınca bina boşaltıldı. …
Gençlerin kütüphane talibine cevap vermek isteyen Başkan Hilmi Bilgin orayı değerlendirmek üzere Kızılay ile temasa geçti, talep protokol imzalanması ise sonuçlandı. Belediye Kızılay’dan on yıllığına binayı kiraladı. Belediyenin orası için ne kadar kira ödeyeceği imza töreninde açıklanmadı. Ancak özel sektörün ödediği miktar civarında bir bedel ödeyeceği tahminleri yapılıyor. Binayı boşaltan firma en son aylık 80 bin gibi bir rakam ödüyordu Kızılay’a.. Yani Sivas Belediyesi her yıl enflasyon oranında artırmak kaydı ile yıllık ortalama bir milyon lira kira bedeli ödeyecek…
Binanın tadilatını ve tefrişatını da yapacak olan Belediye en kısa zamanda orasını Kütüphane ve gençlik merkezi olacak şekilde çok amaçlı olarak Sivas’ın hizmetine açacak. Bir katanın 24 saat hizmet vermesi planlanan bina önemli bir ihtiyacı daha karşılamış olacak…
Kızılay da Sivas Belediyesi de bizim, ikisinin de yaşaması ve hayırlı hizmetler sunması elzem. Her ikisi arasında imzalanan protokolün iki kurum için ve Sivas içinde hayırlı olmasını dilerim…
Büyük Sivas Haber