DOLAR 35,2192 % 0
EURO 36,7838 % 0.06
STERLIN 44,4402 % 0.3
FRANG 39,1959 % -0.01
ALTIN 2.956,80 % 0,08
BITCOIN 93.939,40 -1.349

“İmar Barışı Son Başvuru Tarihi 31 Ekim 2018”

Yayınlanma Tarihi : Google News
“İmar Barışı Son Başvuru Tarihi 31 Ekim 2018”



Kerim Çayır’ın “imar Barışı Son Başvuru Tarihi 31 Ekim 2018” isimli köşe yazısı;

“imar Barışı Son Başvuru Tarihi 31 Ekim 2018”

Tüm Türkiye’de yaklaşık olarak 13 milyon konut için büyük bir önem arz eden imar barışında artık sayılı günler kalmış durumda. 31 Ekim 2018 tarihi ile birlikte artık kayıt işlemleri durmuş olacak. Pek çok vatandaşın başvurduğu imar barışında daha pek çok vatandaş başvurmuş durumda değil. Bizde bu yazımızda yeniden bir hatırlatma yapmak ve imar barışının önemine değinmek istedim. Detaylarına bir göz atalım…

Vatandaşların imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıları kayıt altına alması için başlatılan imar barışı uygulamasıyla ilgili hala birçok kişinin aklında soru işaretleri var. 8 Haziran’da başvuruların başladığı imar barışı kapsamında 31 Ekim 2018’e kadar başvuru yapılabilecek. E- Devlet üzerinden yapılan başvurular için 31 Aralık 2018 tarihine kadar kayıt bedelleri ödenebilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıklamasına göre imar barışına bu zamana kadar 3 milyon 780 bin kişi başvurdu. İmar barışı kapsamında bankalar indirimli kredi imkanı sunuyor. Yapı Kayıt Belgesi için kredi başvurusu yapan vatandaşlar düşük faizli krediden faydalanabiliyor.

1) İmar Barışı Nedir?

İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesidir. Vatandaşların devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması için başlatılan uygulamadır.

2) İmar Barışından Hangi Yapılar Faydalanacak?

31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar imar barışı kapsamında.

3) İmar Barışı Kapsamında Kat Mülkiyetine Geçiş Olacak Mı?

İskan alınamadığından kat mülkiyeti kurulamayan yapılarda yapı kayıt belgesi alındıktan sonra kat mülkiyeti tesis edilebilecek. Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra maliklerin tümünün muvafakat etmeleri ve varsa umumi hizmete ayrılan yerlere denk gelen alanların terk edilmesi şartıyla, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın, tapuda bu yapıyla ilgili cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek.

Yani kat mülkiyetinin kurulması için maliklerin tamamının anlaşması ve imar planında, yol, yeşil alan, park gibi alanları terk etmesi gerekiyor. Daha önce yapı kayıt belgesi bedeli olarak ödenen bedel kadar bir bedel daha ödenecek.

4) Müracaatlar Nasıl Yapılacak?

Vatandaşların kendi rızası ile müracaatı ve kendi beyanı esas alınacak. Müracaatlar e-devlet sistemi üzerinden veya Bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara başvurularak yapılacak. Başvurular e-devlet sistemi üzerinden takip edilebilecek.

Kerim Çayır / Memleket


YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.