CHP Parti Meclisi Üyesi ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada inşaat sektörünün içinde bulunduğu krize değindi.
Sivas Milletvekili Ulaş Karasu “inşaat sektörü krizin içerisinde”
TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde yer alan ve kamudan ihale alan müteahhitlere belirli bir aralık için fiyat farkı ödenmesini öngören kanun maddesinde konuşan CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu inşaat sektörünün içinde bulunduğu tabloyu gözler önüne serdi.
İktidarın inşaat sektöründe yaşanan krizi sonunda tespit edebildiğini ettiğini söyleyen Karasu, sorunun tespitine rağmen getirilen kanunun yetersiz kaldığını belirtti. “Yirmi yıldır ‘Yol yaptık, köprü yaptık, hastane yaptık’ diyorsunuz ama gelinen noktada 40 bin müteahhide iflas bayrağını çektirmek üzeresiniz” ifadelerini kullanan Karasu, “BDDK verilerine göre batık kredilerin en fazla olduğu grup inşaat sektörü, 30 milyar TL’lik kredi şu an takibe düşmüş durumda. Bankalar inşaat firmalarına kredi vermiyor, mevcut kredi limitini kullandırmıyor, âdeta firmaların batmasına çanak tutuyor” şeklinde konuştu.
İnşaat girdi maliyetlerine gelen zamların sektörde üretimi durdurma noktasına geldiğini kaydeden Karasu, “Mayıs 2020 ile Aralık 2021 arasındaki fiyat artışlarına bir bakalım: On sekiz aylık bir sürede inşaat demiri yüzde 238, hazır beton yüzde 241, çimento yüzde 303, kereste yüzde 271, cam fiyatları ise yüzde 455 arttı. Peki, bu fiyatlar yerinde sayıyor mu? Saymıyor. Ocak ayının ilk haftasında cama, çimentoya, diğer kalemlere yine fahiş oranda zamlar geldi. Bu fiyatlarla ne okul yapabilirsiniz ne hastane yapabilirsiniz ne de kentsel dönüşüm gerçekleştirebilirsiniz” dedi.
Karasu kanunun yetersiz olduğunu kaydederek şu önerilerde bulundu:
“Fiyat farkı düzenlemesinin Mayıs 2020’den başlaması gerekiyor; bunu yapamıyorsanız, en azından 2021 yılının tamamını kapsaması gerekiyor.
Zamlar, belirttiğimiz gibi, devam ediyor. Bu düzenlemenin, piyasa fiyatları ile TÜİK endeksi eşitlenene kadar uzatılması olmazsa olmazdır.
İşe başlanmamış veya kısmi olarak başlanmış projelerde fesih hakkı nasıl 2019 yılında tanındı ise şimdi de tanınmalıdır. Sektördeki maliyet artışının mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor.
Kanunda fiyat farkı yetkisini bir belirsizlik içinde Cumhurbaşkanına bırakmak yerine bunun, üç bakanlığın yani Hazine ve Maliye, Çevre ve Şehircilik ve Ulaştırma Bakanlıklarının bir araya gelerek, paydaşlarla da görüşülerek hazırlanacak yönetmelik çerçevesinde belirlenmesi gerekiyor.”
Büyük Sivas Haber