Yıldızeli ilçesine bağlı köylerin bir çoğunda kanalizasyon sorunu olduğu bir çoğunun ise alt yapısında eksiklikler olduğu tespit edildi. Bazı köylerde ise vatandaşların atık kuyusu açtığı, kuyuların yağmurların ardından çöktüğü tespit edildi.
“8 Köyün Kanalizasyon Sorunu Çözülecek”
Çevre ve Sağlık Komisyonu Yıldızeli ilçesine bağlı olan köylerin kanalizasyon alt yapısı olup olmadığı araştırdı. Komisyonlarına sevk edilen konu hakkında araştırma yapan komisyon çoğu köyde kanalizasyon olmadığını tespit etti. Kanalizasyon olmayan köylerde vatandaşların kanalizasyon çukuru açarak atıkları o çukurda imha edilmeye çalıştığı tespit edildi.
Çevre ve Sağlık Komizyonu Başkanı Semra Temurbaş Mavibulut hazırlanan rapor hakkında yerel parlementoya bilgi verdi. Yıldızeli ilçesine bağlı köylerde inceleme yaptıklarını aktaran Mavibulut, “Yeniköy’de Kanalizasyon altyapısının hiç olmadığı tespit edildi ve bu konuyla ilgili Özel idare Müdürlümüz tarafından malzemesinin temin edilmesi ve işçiliğinin köyde ki vatandaşlarımız tarafından karşılanmasına karar verildi” dedi.
Danaören köyünde ise 7 adet evde kanalizasyon alt yapısının olmadığı tespit ettiklerini, işçiliğinin köyde ki vatandaşlar tarafından karşılanacağını, Özel İdare Müdürlüğüne gerekli çalışmanın başlatılması noktasında görüşmeler yaptıklarını aktaran Temurbaş, “Kavak köyünde daha önce merkezden altyapı çalışması yapılarak kanalizasyon çalışması yapılmış ama dört bölgenin merkez kanalizasyona bağlanması için 700 mt. kanalizasyon borusuna ihtiyaç duyulduğu tespit edildi. Tayalan, Alaca ve Akpınar köylerinde yapılan inceleme sonucu altyapı kanalizasyon çalışması yapılması gerektiği,vatandaşın hane başı olarak kanalizasyon kuyusu açtıkları, ve bu yıl ki aşırı yağıştan dolayı kuyularda çökme olduğu vatandaşın çok sorun yaşadığı, acil olarak burada alt yapı çalışması başlatılması gerektiği tespit edildi. Yeşilalan köyünde de 30 hanenin kanalizasyon borusu şahıs toprağından geçtiğinden dolayı vatandaşlar şahısla mahkemelik olmuş, mahkeme sonucu kanalizasyon boruları sökülmüş. Şu an hanelerden dökülen atıklar çevreye akıtıldığından ciddi sorun oluşturuyor. 1200-1500 mt. uzaklık da ki dere yatağına fosseptik ve arıtma yapılması uygun görülmüştür. Üreğil köyünde ise kanalizasyon altyapısının olduğu 200 mt gibi bir boruya ihtiyaç duyulduğu tespit edilerek Teknik Müdürlüğümüz tarafından boru ihtiyacı temin edilmiştir” ifadelerini kullandı. (Memleket)
Büyük Sivas Haber