DOLAR 34,6174 % 0
EURO 36,5675 % -0.19
STERLIN 44,0835 % -0.02
FRANG 39,2142 % 0.01
ALTIN 2.937,45 % 0,09
BITCOIN 95.096,00 -1.161

“KDV’de İngiltere Modelinin Genel Özellikleri ve Türkiye İle Karşılaştırılması -3-“

Yayınlanma Tarihi : Google News
“KDV’de İngiltere Modelinin Genel Özellikleri ve Türkiye İle Karşılaştırılması -3-“

Neslihan Dereli’nin “KDV’de İngiltere Modelinin Genel Özellikleri ve Türkiye İle Karşılaştırılması -3-” isimli köşe yazısı;

“KDV’de İngiltere Modelinin Genel Özellikleri ve Türkiye İle Karşılaştırılması -3-“

2.3.2. Nakit KDV Muhasebe Sistemi nedir ?

KDV nakit muhasebesi sistemi birçok küçük işletme için yararlı bir araçtır. Bu sistemde yalnızca kendiniz ödeme aldıktan sonra KDV´yi HMRC´ye geri ödersiniz. Nakit akışı endişeleriniz varsa, plan bir cankurtaran olabilir.

Aşağıdaki vergi yılına ilişkin tahmini cironuz £1.35 milliondan fazla değilse nakit muhasebe sistemine katılabilir. Ve cirosunuz £1.6 milliondan fazla olana kadar bu sistemi kullanmaya devam edebilirsiniz.

-Nakit KDV Muhasebe Sisteminin Yararları

Standart KDV sistemine göre, müşterilerinizden ödeme alıp almadığınıza bakılmaksızın, verdiğiniz tüm faturalar üzerinden KDV ödemesi yapmanız gerekir. Ancak nakit KDV sistemine göre, size ödeme yapıldığı zaman KDV´yi ödersiniz.

Standart KDV şemasına göre, satın aldığınız şeyler için tedarikçinize ödemek zorunda kalmadan bile KDV iadesi talep edebilirsiniz. Nakit programına göre, tedarikçilerinize ödeme yaptıktan sonra yalnızca satın alımlarda ödediğiniz KDV´yi geri alabilirsiniz.

-Nakit Muhasebe Sistemini Kullanabilir Misiniz?

KDV işlemleriniz güncelse veya bir KDV suçundan mahkûm olmadınızsa, ya da son 12 ay içinde KDV´den kaçınma nedeniyle cezalandırılmadınızsa ve eşik gereksinimini karşıladıysanız, işletmenizi şemayı kullanmaya uygun hale getirmelisiniz.

Bazı durumlarda yine standart şemayı kullanmanız gerekebilir. Örneğin; AB´ye mal ithal ederken veya AB´ye mal ihraç ettiğinizde veya hizmet veya mal sağlamadan önce bir KDV faturası kestiğinizde olduğu gibi.

-Nakit KDV Programın Avantaj ve Dezevantajları

Açıktır ki, bu KDV şemasına katılmanın başlıca yararı, sağladığı nakit akışı avantajlarından kaynaklanmaktadır. Örneğin, geç ödeme yapan bir müşteriniz varsa, borç ödenene kadar ödenmemiş faturaların KDV´sini hesaba katmanız gerekmez. Aslında, herhangi bir şüpheli alacak doğarsa, KDV unsurunun HMRC´ye asla ödemesi gerekmez.

Durumunuza bağlı olarak bazı dezavantajlar olabilir. Örneğin, yaptığınız herhangi bir alışverişte KDV´yi geri alamazsınız; bu, kredi ile ilgili önemli miktarda stok aldığınızda sorunlara neden olabilir.

2.3.3. Yıllık Muhasebe Sistemi

Genel kural 3 ayda bir KDV beyannamesi verilmesini gerektirmekle birlikte, cironuzun şemadaki sınırların içerisinde kalmak kaydıyla (£1.35 milliondan az) beyannamenizi yılda bir kez de verebilirsiniz. Eğer cironuz £1.6 million dan fazla olursa bu sistemden ayrılmanız gerekmektedir.

2.4.KDV´nin İadesi

-Neleri İade Talep Elebilir, Geri Alabilir ve Alamazsınız

İşletmenizde kullanılmak üzere satın alınan mal ve hizmetlerde ödenen KDV´yi genellikle geri alabilirsiniz.

Eğer satın alma kişisel ve özel kullanım içinse, ancak KDV´nin işle ilgili oranını geri talep edebilirsiniz. Bir KDV döneminde tahsil edilen KDV´yi aşan indirilecek KDV tutarı iade edilir. İade işlemleri mükellefin beyanı üzerine otomatik olarak yapılır.

İade alamayacağınız KDV

·   Yalnızca özel kullanım için olan her şey

·   İşletmenizin KDV´den muaf tüketim yapmak için kullandığı mal ve hizmetler

·   İşletmenin temsil giderleri

·   Diğer AB ülkelerinden satın aldığınız her şey (belki elektronik sınır ötesi iade sisteminden talep edilebilir.)

·   KDV´nin ikinci el marj şemalarından biriyle satılan mallar

·   Devam eden bir iş olarak size devredilen işletme varlıkları

-KDV´ye Kayıt Edilmeden Önceki Yapılan Alımların KDV´si

Satın alma işlemi belirli süre içinde yapılmışsa, KDV´ye kayıt olunmadan önce satın alınan mal veya hizmetlerde ödenen KDV´yi geri isteyebilirsiniz.

Kayıttan önce ödenen KDV´ye ilişkin geri ödeme tarihli talepler için zaman sınırı vardır.

Devam edecek…




YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.