Günümüzde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de estetik ve güzelliğe yönelik cerrahi işlemlerden “Kaş Kaldırma” son derece yaygın olarak merak ve ilgi uyandıran bir uygulamadır. Kaşlarımızın daha kavisli, dolgun ve kalkık olması ister genç ister yaşlı tüm bayanların arzuladığı bir durumdur. Peki kaşlarımızın milenyum çağıyla beraber estetik görünümünde bir değişiklik oldu mu ?
Kaş Kaldırmada Merak Edilen Noktalar!
Sosyal medya aracılığıyla değişen güzellik algımızdan kaşlarımızda etkilendi mi ? Bu konuda merak edilenleri Ağız Yüz ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sedat Aydın cevaplıyor.
Kaş Kaldırma nedir?
Kozmetik cerrahideki tekniklerin gelişmesiyle göz etrafındaki kırışıklık ve kaşlardaki sarkıklığı tedavi etmek için kaş kaldırma(browlift, cat/fox/bella eyes) cerrahisi yapılmaktadır. Bu konuda öncelikle estetik olarak “ideal kaş” hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Kaşların iç kısmındaki başlangıç noktası burun kanatlarını gözün iç köşesiyle birleştiren çizgi üzerinde ve gözün iç köşesinden yaklaşık 1 cm yukarısında bulunur. Kaşlar orta hattan dışa doğru kavisli bir şekilde uzanıp dış ucu 10-20° yukarı seviyede olmalıdır. Kaşların en yüksek noktası 2000 li yıllara kadar göz bebeğinin dış kenarından çizilen dikey hattayken günümüzde ise bu hat biraz daha dışa doğru kayıp gözün dış açısından geçmektedir. Göz kapağı kıvrımı ile kaş arası 16 mm dir. Buradaki dokuların yaşlanmaya bağlı olarak aşağıya sarkmasına kaş düşüklüğü diyoruz.
Kaş kaldırmada hangi işlemler kullanılır?
Botoks, Dolgu, İple askılama ve bazı ameliyat tekniklerinden faydalanırız.
Botoks ile kaş kaldırma
Birkaç ünite botoks uygulanması ile göz kaslarının geçici olarak fonksiyonunu azaltıp kaşı yukarı kaldıran kasların aktifleşmesiyle kaşlar yukarı doğru kalkacaktır. Ancak bu durum geçici olup 5-6 aylık kalıcılığı vardır. Bu işlem 3-5 dakikalık bir işlem olup doktorun ofisinde uygulanabilir. Maliyeti ucuz olan bu işlemi yaparken kaşların pozisyonuna, şekline ve simetrisine dikkat edilmelidir.
İp askı ile kaş kaldırma
Askılamada kullanılan ipler eriyebilen ve erimeyen(kalıcı) olmak üzere iki sınıftır. Bunlardan eriyebilenler ile en fazla 3-6 ay sürecek kaş kaldırma sağlanır. Bu işlem bölgesel anesteziyle doktorun ofisinde 20-30 dk sürer. Böylece kaşlar yukarı-dışa doğru kalkacaktır. Ancak kaşların bu yüksekliği geçici olup iplerin erimesi sonucu kaşlar eski haline dönecektir. Diğer taraftan erimeyen silikon iplerle bu işlem yapıldığında en az 4 yıl süreyle kaşlardaki yükseklik sağlanacaktır. Fakat bu iplerin tıpkı meme protezlerindeki gibi cilt altında kalıcı olduklarını da hastayla paylaşmak gerekir. Bu ipler ithal olduğundan oldukça pahalıdır.
Ameliyat teknikleri ile kaş kaldırma
Çeşitli ameliyat teknikleriyle kaşları yukarı kaldırmak mümkündür. Bu tekniklerden en sık kullanılanları endoskop yardımıyla yapılan alın germe+kaş kaldırma ile şakak germe(temporal lift) ile birlikte yapılan kaş kaldırmadır(fox eyes/cat eyes/bella eyes). Bu teknikte şakak bölgesindeki saçlı deri içinden 3-4 cm lik cilt kesisi ile özellikle kaşların orta ve dış kısımları yukarı-dışa doğru yönde kaldırılır. Ameliyathane koşullarında 1-2 saat süren bu işlemde sedasyon anestezisi hastaya ağrı açısından konfor sağlar. Kesi yapılan bölgede geçici his kaybı ve sınırlı saç dökülmesi(alopesi) gibi riskler olabilir. Ameliyatla yapılan kaş kaldırmada kalıcılık ömür boyu olsa da 10 yıllık bir süre öngörülebilir. Yine bu işlemleri yaparken hastanın ameliyat öncesinde fotoğrafları çekilerek kaşların pozisyonu, şekli ve simetrisine dikkat edilerek ne kadar bir kaldırma yapılacağı hasta ile birlikte değerlendirilir. Maliyet diğer yöntemlere göre daha pahalıdır. (Devrim Esra Dündar)
Büyük Sivas Haber– Sivas Haberler – Sivas Gazeteleri