
Kira artış oranı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon oranı ve Tüketici Fiyat Endeksi TÜFE ve ÜFE verileri ile belli oldu. Temmuz ayı itibariyle oranın sabit kalacağı duyurulmuştu.
Kira artış oranı ne kadar oldu? 2022 Ağustos ayı kira artış oranı kaç TL? TÜİK TEFE-ÜFE ile kira artış oranı hesaplama!
TÜİK’in açıklamasının ardından ev sahibi ve kiracılar, yeni kira artış oranının nasıl hesaplanacağını merak ediyor. Ağustos kira zam oranının açıklanmasının ardından, “Kira artış oranı nasıl hesaplanır?”, “Ağustos kira artış oranı ne kadar oldu?”, “TEFE-ÜFE verisi ile kira artış oranı hesaplama nasıl yapılır?” sorularına cevap aranmaya başladı.
Ev kiralarında, özellikle son dönemlerde meydana gelen artışların önüne geçmek ve kiracıların haklarını korumak amacıyla kira artış oranında ‘sabit oran’ düzenlemesine gidildi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Temmuz ayı enflasyon artış oranı ile birlikte gözler Ağustos ayı kira artış oranına çevrildi.
Tüketici Fiyat Endeksi TÜFE-ÜFE ve enflasyon oranı ile birlikte belli olan kira artış oranı sonrası, ev sahibi ve kiracılar, yeni kira artış oranının nasıl hesaplanacağı üzerine yoğun bir araştırma yapmaya başladı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın temmuz enflasyonu ile sabit kira zammı düzenlemesine dair yapmış olduğu duyurunun ardından yeni yöntem gündemdeki yerini aldı.
Peki kira artış oranı ne kadar oldu? 2022 Ağustos ayı kira zammı kaç TL? TEFE-ÜFE ile kira artış oranı nasıl hesaplanır? Detaylar haberimizde…
TEMMUZ AYI ENFLASYON ORANI NE KADAR OLDU?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı enflasyon oranlarını dün açıkladı. Açıklamış olduğu enflasyon verilerine gör TÜFE’deki değişim, 2002 yılının temmuz ayında, bir önceki aya göre yüzde 2.37 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 45.72 olan oran, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 79.60 ve on iki aylık ortalamalara göre de yüzde 49.65 olarak gerçekleşmiş oldu.
AĞUSTOS AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR OLDU?
TÜİK tarafından açıklanan temmuz ayı enflasyon oranının ardından Ağustos ayı kira artış oranı merak edildi. Geçtiğimiz aylarda hükümet tarafından yapılmış olan kira artış oranı düzenlemeleri sonrasında, kira sözleşme yenilemeleri, yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yapmış olduğu açıklamalara göre 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacağı kararı alındı.
Bakan Bozdağ söz konusu açıklamasında, “1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecek.
Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor” ifadelerini kullanmıştı.
TEFE-ÜFE VERİLERİ İLE KİRA ARTIŞ ORANI NASIL HESAPLANIR?
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın kira artışlarına yönelik yapmış olduğu açıklamalarda, 4 bakanlığın yapmış olduğu ortak çalışmaya da yer verildi.
Bakan Bozdağ, vergi kanunları ile diğer kanunlarda bu konu ile ilgili yeterli mevzuatlar olduğunu, mevcut mevzuatlardan da ilham alınarak buradaki bazı önerilerin kanunda geçtiğini ifade etti. Bozdağ, “Vergi kanunlarımızda ve diğer kanunlarımızda bu konularla alakalı yeterli mevzuatlar var.
O mevcut mevzuattan da ilham alarak oradaki bazı öneriler kanunda geçen kısımlar var. Oradaki bazı rakamlar, oranları biz ‘Acaba bu dönemde fahiş kira artışları karşılığında bunu uygulayabilir miyiz?’ bakılıyor.
Oran üzerinden bir belirleme yapacağız, miktar üzerinden değil. Çünkü oran üzerinden bir belirlemenin daha makul olacağı, çünkü oran üzerinden yaptığımızda maliyet her miktara göre farklı şekilde oluşacaktır.
Onun üzerinde son aşamaya gelindiğini ifade etmek isterim. Bu geçici bir düzenleme olacaktır” şeklinde konuştu.
KİRA ARTIŞ ORANINDA SABİT ORAN NEDİR?
Ev kiralarında, özellikle son dönemlerde meydana gelen artışların önüne geçmek, kiracıların haklarını korumak ve konut sahiplerinin yapmış olduğu haksız zammı ortadan kaldırmak amacıyla kira artış oranında ‘sabit oran’ düzenlemesine gidildi.
Bakanlık tarafından yapılan çalışmalar ile aylık kira artışının, yüzde 25’in üzerine çıkarılamamasına yönelik karar alındı. Böylece geçerli kira sözleşmelerinde yapılacak olan en yüksek zam oranı yüzde 25 oldu ve kira artış oranında sabit oran sağlanmış oldu.
YÜZDE 25 KİRA ZAMMI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Temmuz ayı enflasyon oranlarının TÜİK tarafından açıklanmasıyla birlikte merak edilen Ağustos ayı kira artış oranının nasıl hesaplanacağı üzerine araştırmalar yoğunlaştı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından açıklanan kira artış oranlarındaki sabit oran haberi ile birlikte yüzde 25 olarak belirlenen kira artış oranının nasıl hesaplanacağı merak edildi.
Peki yüzde 25 kira zammı hesaplama nasıl yapılır?
Mevcut kira tutarınızı 25 ile çarpıp, çıkan sonucu 100’e bölerek kira artış miktarınızı öğrenebilirsiniz. Bu miktar ile mevcut kira tutarınızı toplamanız durumunda zamlı kiranızı görebilirsiniz.
ÖRNEK:
Mevcut kira: 4.000 TL olsun.
Kira artış oranı: %25
4.000 x 25 = 100.000
100.000 / 100 = 1.000
Ağustos ayı kira artış oranı: 1.000 TL
4.000 + 1.000 = 5.000
Ağustos ayı kira artış oranı dahil zamlı kira tutar: 5.000 TL (tgrt haber)
Büyük Sivas Haber