
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, son dönemde kiracı ve ev sahipleri arasında sıkça yaşanan ‘boş tarihli tahliye taahhütnamesi’ sorunu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Kiracılar Dikkat! Bakan Tunç’tan ‘Boş Tarihli Tahliye Taahhütnamesi’ Uyarısı!
Bakan Tunç, ev sahibinin sonradan tarih eklediği belgelere itiraz yolunun açık olduğunu vurguladı.
“Tahliye Taahhüdü Kira Kontratından Sonraki Bir Tarihte Olmalı”
Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, hukukçular boş olarak verilen tahliye taahhütnamesinin genellikle geçerli kabul edildiğini ifade ederken, Bakan Tunç bu konuda kiracının haklarını koruyacak önemli bir detay paylaştı. Tunç, “Hukuk, kiracının ev bulmak için zor durumda olabileceğini göz önünde bulunduruyor ve kira sözleşmesiyle aynı gün imzalanan tahliye taahhütnamesini geçersiz sayıyor” dedi.
Ev sahiplerinin boş tahliye taahhütnamesine sonradan tarih ekleyerek kiracıyı tahliye etmeye çalışmasının önüne geçmek için itiraz yolunun açık olduğunu belirten Tunç, “Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi, tarihin kira kontratından önce mi yoksa sonra mı atıldığını tespit edebiliyor. Kiracı, belgeyi imzaladığı sırada fotoğraf çekme imkânı varsa, itiraz sürecinde önemli bir kanıt oluşturabilir” dedi.
Elektronik Ortama Taşınabilir
Tahliye taahhütnamesinin noter ya da e-Devlet üzerinden yapılmasının bu sorunu çözüp çözemeyeceği yönündeki soruya da yanıt veren Bakan Tunç, “Noter zorunluluğu getirilirse, ev sahipleri kiracıyı çıkaramayacaklarını düşünerek evlerini kiraya vermekten kaçınabilir. Bu da konut krizini tetikleyebilir. Ancak, e-Devlet üzerinden yapılması sağlanırsa, tahliye taahhütnamesi amacına uygun bir şekilde hazırlanmış olur” şeklinde konuştu.
Öte yandan, geçtiğimiz aylarda yaşanan bir olayda, evini kiraladıktan üç yıl sonra tahliye taahhütnamesi imzalayan bir kiracı, belgenin boş olduğunu iddia ederek belirtilen tarihte evden çıkmayı reddetmiş, bunun üzerine ev sahibiyle mahkemelik olmuştu. Mahkeme ise emsal teşkil edecek bir karara imza atarak, ev sahibini haklı bulup taşınmazın tahliye edilmesine karar vermişti.
(Haber Merkezi)