DOLAR 35,1761 % -0.01
EURO 36,7640 % 0.01
STERLIN 44,4039 % 0.28
FRANG 38,9936 % -0.37
ALTIN 2.956,54 % -0,72
BITCOIN 94.623,72 -1.728

Sivas’ta kiracılar ile konut sahipleri arasındaki anlaşmazlık sürüyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Sivas’ta kiracılar ile konut sahipleri arasındaki anlaşmazlık sürüyor



Her geçen gün fahiş derecede artan kira bedelleri kiracı ile konut sahiplerini sık sık karşı karşıya getirmeye başladı. Bir çok kiracı konuyu ciddi kira artışlarını yargıya taşısa da bazı kiracılar ise mecburen yapılan zamları kabul ederek anlaşmaya varmak zorunda kaldı.

Sivas’ta kiracılar ile konut sahipleri arasındaki anlaşmazlık sürüyor

Türkiye’de olduğu gibi kent genelinde de yaşanan bu sıkıntıları çözmek adına bu konuda yeni düzenleme yapılmaya başlandı. Yeni düzenlemeye göre taraflar arasındaki uyuşmazlığa ara bulucu şartı getirilecek.

Fahiş artışların önüne geçmek adına Türk Borçlar Kanunu’nda geçici olarak değişiklik yapıldı. Ev kiralarının TÜFE oranına göre belirlenmesi uygulamasına 1 yıllığına ara verildi. 1 Temmuz 2023 yılına kadar kiraya yapılacak zam oranı yüzde 25’le sınırlandırıldı.

Bu çözüm yaşanan anlaşmazlıkların önüne tam olarak geçemedi. Bazı ev sahipleri ise mevcut kiracıyı çıkarıp evini daha fazla bedelle kiraya vermek için bazıları da fahiş fiyattan konut kiraladıkları kişilerle tahsilatta zorlandığı için çareyi tahliye davalarında aramaya başladı.

Yüzde 25’in üzerinde artış yapan konut sahipleri de kiracılarca dava edilince Sulh Hukuk Mahkemeleri’nin de yükü bir hayli arttı. Adalet Bakanlığı da bu konuda harekete geçerek kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulamasını hayata geçirecek. Arabulucuya anlaşmazlık önce bildirilecek daha sonra uzlaşma sağlanması beklenecek. Uzlaşma sağlanamazsa mahkemeye gidilecek.

Arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açılmasında ise davalar reddedilecek. Bakanlıkça Eylül yada Ekim ayında hayata geçirilmesi planlanan uygulamanın mahkemelerdeki iş yükünün de azaltacağı düşünülüyor.

KİRACILAR ZAM KONUSUNDA ÇOK MUZDARİP

Piyasalarda ve döviz kurlarında yaşanan hareketlilik sonrasında inşaat maliyetlerinin artması ile birlikte bir hayli artan sıfır konutların fiyatları ikinci el konut fiyatlarını da kiralarını da artırmaya devam ediyor.

Bir yandan ev sahipleri konutlarını daha fazla bir bedelle kiraya vermek adına ‘kızım gelecek, oğlum gelecek, artık konutumuzu kiraya vermeyeceğiz yada ev sahibi olarak konuta biz taşınacağız’ gibi bahanelerle mevcut kiracılarını konuttan çıkmaya zorluyor.

Hal böyle olunca kiracı da evi boşaltmak zorunda kalıyor. Bazı konut sahipleri ise iki taraf arasında yapılmış bir kira sözleşmesi olmasına rağmen fahiş fiyatta kiraya zam yapılmasını talep ediyor. Kiracı kabul etmeyince gerginlikler yaşanarak konu yargıya taşınmaya devam ediyor. Her iki olayda da mağdur olan kiracılar tabiri caizse dört gözle Adalet Bakanlığı’nın yeni uygulamaya koyacağı uygulamayı bekliyor.

KİRALIK KONUT FİYATLARI

1500 TL ile 2500 TL arasında değişiyor… Şehrin kıyı kesimleri diye adlandırdığımız merkeze uzak bölgelerde kiralar bin TL ile Bin 500 TL arasında değişiyor. Merkeze doğru yaklaşıldıkça da kiralar 2 Bin 500 TL’ye kadar yükseliyor. Kira fiyatları artınca kiracının da ekonomik düzeni yerle bir oluyor. Bu konuda konut sahiplerinin daha vicdanlı olması bekleniliyor.

DÜKKAN FİYATLARI DA YERİNDE DURMUYOR

Yaşanan anlaşmazlıklar sadece konutlarda ilgili değil dükkan sahipleri ile kiracıları arasında da yaşanıyor. Kent merkezinde metre karesi oldukça düşük olan dükkanlara bile dudak uçuklatacak rakamlar isteniyor ve kira bedeli çoğu zaman peşin olarak isteniyor.

TL bazında dükkanlarını kiraya veren bazı mülk sahipleri ise yine mülklerini dolar, altın ve avro bazında kiraya veren dükkan sahiplerinden daha vicdanlı. Türkiye’de yaşamamıza rağmen kiralamalarda halen kullanılan döviz endeksli anlaşmalar bir çok esnafı da mağdur ediyor. / Mehmet Tırpan Memleket

Büyük Sivas Haber


YORUM YAP