DOLAR 35,5972 % 0.28
EURO 36,7150 % 0.6
STERLIN 43,4905 % 0.65
FRANG 38,9935 % 0.49
ALTIN 3.094,99 % 0,43
BITCOIN 101.885,26 -3.002

KKYDP 12. Etap Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
KKYDP 12. Etap Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı ( KKYDP ) Kapsamında Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ 13 Eylül 2017 tarih ve 30179 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda  K.D.V hariç hibeye esas proje toplam tutarının %50’si hibe olarak ödenecektir.

Doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasını amaçlayan “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2012/22) 13 Eylül 2017 tarih ve 30179 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.

PROJE KONULARI:
Yayınlanmış olan tebliğ ile programın 12. Etabı uygulanacak olup ekonomik yatırımlar destekleme programı kapsamında; Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni tesislerin yapımı,- Mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı – Teknoloji yenilenmesi ile kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması olmak üzere İlimizde;

1- *Yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları hariç bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması (BÜİ),
2- Hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması konusunda sadece ham derinin işlenmesi ve günlük en fazla 20 baş hayvan kesim kapasiteli mezbaha (HÜİ),
3- Soğuk hava deposu (SHD),
4- Çelik silo (ÇES),
5- Hayvansal ve bitkisel orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması (HOG),
6- Yenilenebilir enerji kullanan yeni sera (SER),
7- Yenilenebilir enerji üretim tesisleri (YEÜ),
8- Kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularından; çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, bilişim sistemleri ve eğitimi yatırımları,

BAŞVURU SAHİPLERİNDE ARANACAK ÖZELLİKLER:
1) Gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılır.
2) Kırsal ekonomik alt yapı konularından kırsal turizm, el sanatları ve katma değerli ürünler hariç başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin, Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekir.
– Başvuru sahibi tüzel kişiliğin Bakanlık tarafından oluşturulan Çiftçi Kayıt Sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulan diğer kayıt sistemlerine kaydı esastır. Bu nedenle tüzel kişiliği oluşturan bireylerin ayrıca kayıt olmaları gerekmemektedir.
3) Tüm yatırımlara yönelik proje konularına başvurabilecek tüzel kişilerin idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olması gerekir.
4) Tüm yatırımlar için son başvuru tarihinden önce kurulan; Kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler ve bunların aralarında oluşturdukları ortaklıklar,

YATIRIM YERİ MÜLKİYETİ:
Bütün başvurularda yatırım yerinin; başvuru sahibi adına olması veya Hazine, belediye, il özel idaresi, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, ticaret borsası, Vakıflar Genel Müdürlüğü, organize sanayi bölgesi, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi ve küçük ihtisas sanayi sitesinden başvuru sahibi adına bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren en az yedi yıl tahsis/irtifak tesis edilmiş olması veya Hazine, belediye, il özel idaresi, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, ticaret borsası, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile bunlar dışında kalan tüzel ve gerçek kişilerden bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren en az yedi yıl kiralanmış olması gerekir.

Tarımsal amaçlı kooperatiflerce balıkçı barınaklarına yapılacak olan bütün yatırım konularına ait başvurularda yedi yıl kira süresi şartı aranmaz. Yatırım, mülkiyeti veya kullanım hakkı başvuru sahibine ait olmak üzere bitişik birden fazla parselde yer alabilir. Mevcut seralarda kullanılmak üzere yenilenebilir enerji üretim tesisi konulu başvurularda güneş enerjisi kullanılması halinde teknik gerekçelerinin açıklanması ve ilgili mevzuata aykırı olmaması durumunda paneller komşu parsellerde yer alabilir. Tamamlamaya yönelik başvuruların hibe desteği kapsamında değerlendirilebilmesi için, mutlaka başvuruya konu yatırımın yapı ruhsatı veya yapı kullanım izin belgesi ile uyumlu olması gerekir.

Kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik başvurularda ise yukarıda belirtilen kiralamalar dışındaki kiralamalar da kabul edilir. Bu durumda kira sözleşmesi noter tasdikli olmalıdır.

HİBE ORANI: K.D.V hariç hibeye esas proje toplam tutarının %50’si hibe olarak ödenecektir. Bu Tebliğ kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmeyecektir.

SON BAŞVURU TARİHİ:
Bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan başvuru dosyasının girişi bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren doksan (90) gün (SON BAŞVURU TARİHİ 11 ARALIK 2017) içerisinde elektronik ağ (www.tarim.gov.tr) üzerinden yapılmalıdır.

YATIRIM SÜRESİ:
Yatırım projelerinin tamamlanma tarihi 1/10/2018’dir.

YATIRIM YERİNİN MÜLKİYETİ:
Başvuru sahibi, hibe sözleşmesi kapsamında sağlanmış tesisin mülkiyetini ve amacını yatırımının bitiminden itibaren beş yıl sonrasına kadar değiştiremez. Hibe sözleşmesi kapsamında sağlanmış tesis, makine, ekipman ve malzemelerin mülkiyetinin, yerinin ve amacının proje yatırımının bitiminden sonraki beş yıl içerisinde değiştirildiğinin il müdürlüğü tarafından tespiti halinde, ödenen hibe tutarı 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Hükümlerine göre hesaplanarak, gecikme zammı ile birlikte yatırımcıdan tahsil edilir.

YATIRIM TUTARI VE DESTEKLEME ORANI:
1) Ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje tutarı;Yatırım niteliği yeni tesis olan başvurularda 2.000.000 Türk Lirası, yatırım niteliği kapasite artırımı ve/veya teknoloji yenileme olan başvurularda 1.500.000 Türk Lirası, yatırım niteliği tamamlama olan başvurularda ise 1.750.000 Türk Lirası,üst limitini geçemez.
2) Kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularında hibeye esas proje tutarı; Kırsal turizme yönelik niteliği yeni tesis olan yatırımlar için 1.500.000 Türk Lirası, diğer yatırım konuları için 500.000 Türk Lirası, üst limitini geçemez.

SİVAS’TA BAŞVURABİLMEK ve PROJE HAKKINDA BİLGİ ALMAK İÇİN

ARC Danışmanlık A.Ş.: 0346 223 10 27 / 224 31 31


YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.