Valilik; unutulmaya yüz tutmuş olan ‘köy odası´ geleneğinin yeniden canlandırılması amacıyla “Köy Odası Sohbetleri”ni hayata geçirdi. Çallı köyünde 136 yıllık geçmişe sahip olan tarihi köy odasında vatandaşlarla bir araya gelen Vali Salih Ayhan, “Manevi mirasımızı ortaya çıkarabilmek ve bu kültürü yaşatabilmek istedik” dedi.
Valilik “Köy Odası Sohbetleri”ni Hayata Geçirdi
Valilik, köy odası kültürünün canlı tutulması amacıyla “Köy Odası Sohbetleri”ni hayata geçirdi. Vali Salih Ayhan, bu kapsamda Çallı köyünde yaşayan vatandaşlarla bir araya geldi. Programda köy halkı, bağlama eşliğinde yöresel türküler söyledi. Oda oyunlarından ve tekerlemelerinden örnekler sergileyen vatandaşlar, akşam boyunca adeta bir kültür ziyafeti yaşattı.
136 yıllık geçmişe sahip olan tarihi köy odasında gerçekleştirilen sohbette konuşan Vali Salih Ayhan, “Köy odalarında eskiden Kur-an okunur, mukabeleler yapılır, sohbetler edilir, ilahiler söylenir, kasideler okunurdu. Bir nevi medrese eğitimi alınırdı buralarda. Zaman modernleşme çağı. Bizi o kadar geçmişimizden kopardı ki geçmişte yaptığımız köy odası sohbetlerini, ilim irfan muhabbetlerini gündeme getirelim dediğimiz anda dikkat çekti. Aslında biz doğal bir şekilde hem köylülerimizle hasbihal etmek, hem de kış akşamlarında eski günleri yâd etmek, manevi mirasımızı ortaya çıkarabilmek ve bu kültürü yaşatabilmek istedik” dedi.
“TEKNOLOJİDEN KAÇMAYACAĞIZ”
Teknolojinin esiri olunmaması gerektiğine dikkat çeken Vali Ayhan, “Teknolojiden kaçmayacağız, teknolojiyi insanlığın hizmetinde kullanacağız ama hayatımızı esir almasına da müsaade etmeyeceğiz. İşte köy odaları da teknolojiyle mücadele eden, onlara karşı yekvücut direnç gösteren mekânlar” diye konuştu.
“GENÇLERE ÖRNEK OLMA GAYRETİNDEYİZ”
Kültürün aniden oluşan bir olgu olmadığını dile getiren Vali Ayhan, “Kültür, sürekliliği olan bir yaşamdır. Yüzyıllar içinde oluşan merhaledir. Onun için maalesef bunlar kopma aşamasına gelmiş. Biz arkadaşlarla hem köylerimizle bağımızı daha kuvvetli tutalım; hem köy hayatını biraz daha hatırlayalım, hatırlatalım, soyut mirasımızı muhafaza edelim, o geleneklerimizi koruyalım ve hem de devlet vatandaş muhabbetini samimiyetini gösterelim istiyoruz. Bu minvalle yola çıktık, güzel de oldu. Hem sizin cemalinizi görmek hem de köy hayatını hatırlayabilmek, tarihe bir not düşmek, gençlere örnek olmak, bu kültürden kopmamak ve bu kültürü muhafaza etmek gayretindeyiz. Bizi kabul ettiğiniz için, bizlere güzel keyifli bir akşam yaşattığınız için teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.
Vali Ayhan, “Köy Odası Sohbetleri” programını fırsat buldukça devam ettireceklerini sözlerine ekledi. (İrade)
Büyük Sivas Haber