Keziban Yıldırım’ın “Madımak Kanseri Önlüyor” isimli köşe yazısı;
“Madımak Kanseri Önlüyor”
Dünya üzerindeki bitkisel çeşitlilik düşünüldüğünde bizim ülkemiz bu konuda fazlasıyla zengin.
Anadolu’da yetişen 9.000’den fazla bitki türünün bulunduğu ve bunlardan 3.000 türün sadece ülkemizde yetiştiğini biliyor muydunuz?
Anadolu, bitki örtüsünün zenginliği açısından dünyanın en önemli bölgelerinden biri ve birçok yabani bitki doğal olarak yetişiyor. İnsanlarımız yüzyıllar boyunca bu bitkileri doğadan toplayarak hastalıkların tedavisinde kullanmışlar.
Günümüzde de halen bitkilerden elde edilen özütlerin biyolojik etkileri ve etki mekanizmaları üzerine çalışmalar devam ediyor. Hastalıklar üzerine etkili olabilecek bitkiler aranıyor.
Bitkilerden elde edilen özütlerin etkileri hakkındaki bilimsel veriler hala yetersiz olmakla birlikte, bu konuya olan ilgi her geçen gün artmakta ve çalışmalar hala devam etmektedir. Kansere karşı bizleri koruyan ve kanseri önleyen bitkiler ve özütleri hakkındaki çalışmalar son dönemde hız kazanmıştır.
PEKİ NEDEN?
Kanser, günümüzde tüm dünyada hızla çoğalan ciddi bir sağlık problemi veTürkiye’de sebebi bilinen ölümlerin ikinci nedeni olarak listenin başını çekiyor.
Dünya Sağlık Örgütüne göre 2018 yılında 18.1 milyon insana kanser teşhisi kondu, 9.9 milyon kişi kanserden hayatını kaybetti.
Kanser ile yeme düzenimizin ve beslenme planımızın ilişkili olduğunu yapılan araştırmalar gösterdi. Tükettiğimiz besinler, fazla kaçırdığımız öğünler, çok zayıf olmamız, doymuş yağdan fazla içeren besinlerin hayatımızda olması, hazır gıda tüketimimiz ve ev yemeklerini tercih etmememiz bizi kansere daha çok yaklaştırıyor.
Size kanserle yapılan bir araştırmadan bahsetmek istiyorum. Bu çalışmada kullanılan bitkiyi Sivas yöresi çok iyi tanır ve sofrasından eksik etmez. Kendisi küçük ama etkisi büyük olan bir bitki.
Bu çalışmayı Cumhuriyet Üniversitesi akademisyenleri yapmış. Sivas yöresinden toplanan ‘Madımak’ bitkisinin besin elementleri konsantrasyonlarının ve antikanserojen (kanseri önleyici etki) aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Madımak (PolygonumcognatumMeissn.), Polygonaceae (Kuzukulağıgiller) ailesinden çok yıllık otsu yabani bir bitkidir ve ülkemizde özellikle Orta Anadolu’da yol ve tarla kenarlarında yetişir.
Mayıs-Haziran aylarında bu bitkiyi toplamak için teyzeler birbirleriyle yarışırlar. Toplanan bu bitki kıyılır, buzdolabına kışlık için hazırlanır. Kışın sıcak zeytinyağlı çorba olarak ya da yazın soğuk çorba olarak yoğurtlu şekilde tüketebilirsiniz.
Madımak üzerine yapılanbu çalışmada meme kanseri hücre hatlarındaki etkisi ve bu hücrelerin yok edilmesinde etkili olabileceği araştırılmış.
Sonuç ise umut verici.
Meme kanserinin hücre hatlarında (bu hata (MCF-7)deniliyor) canlılığını azaltıcı etki gösterdiği ve sağlıklı endotelyal hücre hattında (bu hata (HUVEC) deniliyor) canlılığını az miktarda etkilediği ortaya çıktı.
Yani madımak hem meme kanseri hücrelerini hem de bu tür zararlı hücrelerin yok edilmesinde etkili olabileceği söylenebilir. Bu konuda daha çok çalışmaya ihtiyaç olsa da bu bitkiyle karşılaştığınızda muhakkak tüketin derim
Hem kış vakti yaklaşıyor antioksidan deposu hem de kansere karşı koruyucu