Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibi, kredi kartlarına yönelik olarak yeni tedbirler almaya hazırlanıyor.
Mehmet Şimşek düğmeye bastı! Kredi kartına yeni sınırlama geliyor!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında Finansal İstikrar Komitesi toplantısı gerçekleşti. Toplantıda milyonlarca vatandaşı ilgilendiren önemli kararlar alındı. Toplantının ana gündem maddesi tüketici kredileri ve kredi kartlarına yönelik yeni tedbirler oldu.
Finansal İstikrar Komitesi toplantısında, tüketici kredileri ile kredi kartlarına yönelik yeni atılacak adımların sonuçları değerlendirildi. Öte yandan dezenflasyon sürecinde alınabilecek ilave tedbirler de ele alındı.
KREDİ KARTLARINA YENİ SINIRLAMA MI GELİYOR?
Hazine ve Maliye Bakanlığı sosyal medya hesabı üzerinden toplantıdan fotoğraf karesi ile birlikte toplantının içeriğine dair paylaşım yaptı. Toplantıda, son dönem yurt içi likidite gelişmelerinin finansal istikrara etkileri ve atılabilecek adımların da ele alındığının belirtildi.
Açıklamada, “Komite, dengeli ve sürdürülebilir yüksek büyümenin en önemli unsurlarından olan finansal istikrarın korunması için bütüncül bir yaklaşımla çalışmalarını sürdürmektedir” denildi.
Toplantının ardından gözer Mehmet Şimşek ve ekibine çevrildi. Kredi kartlarına yeni sınırlamaların neler olacağı merak konusu oldu.
KREDİ KARTLARINDA PATLAMA YAŞANDI
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) geçtiğimiz günlerde kredi kartı kullanımına dair çarpıcı verileri açıklamıştı. 17 Mayıs haftası itibarıyla, tüketici kredileri 2023 yılının sonuna kıyasla yüzde 13.7, 18 Mayıs 2023’e göre ise yüzde 49.6 oranında artarak 3 trilyon liraya ulaştı.
Bu kapsamda, bireysel kredi kartı borçları 2023 sonuna göre yüzde 19.9 ve 18 Mayıs 2023’e göre yüzde 106.6 artış göstererek 1 trilyon 385 milyar liraya yükseldi. Mart 2024 sonu itibarıyla, bireysel kredi kartı borçları 2023 sonuna göre ortalama yüzde 19.1 artışla 1.4 trilyon liraya çıktı. Ek hesap kullanımı ise son üç ayda ortalama yüzde 25.8 artarak 215.2 milyar liraya ulaştı. Ayrıca ihtiyaç kredisi borçları ortalama yüzde 7.8 artışla 880.4 milyar liraya yükseldi.