Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, “Günü kurtarmak adına yapılan politikalar tarımı ve hayvancılığı bitme noktasına getirdi. Mercimeği, buğdayı ve nohutu ithal ediyoruz. Kangal’da üretilen nohutu çiftçi 3 TL’ye satamıyor dışardan kg 10-12 TL’ye nohut alıyoruz” dedi.
“Mercimeği Buğdayı ve Nohutu İthal Ediyoruz”
Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Tarım ve Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin 10 yıldır para kazanamadığını girdi maliyetleri yükseldikçe çiftçilerin zarar ettiğini söyledi.
Tarım ve hayvancılık şehri olarak adlandırılan Sivas’ta artık çiftçilik yapanın değil topraklarını icara verenlerin para kazandığını aktaran Karasu, “Buğday, arpa ve tahıl noktasında üretim yapan çiftçilerin şuanda para kazanma şansı yok. Ekine bir de zamanında yağmur yağmazsa vay geldi çiftçinin haline. Mahsulden para kazanamayan bide üstüne zarar eden çiftçi bu seferde ödemelerini yapamıyor. Ya traktörüne haciz geliyor yada evine” dedi.
Girdilerin oldukça yüksek olduğunu iktidarın bu sorunu çözmesi gerektiğinin altını çizen Karasu,” Geçmiş yıllarda devletin kurumları en azından iyi niyet gösteriyordu borçlar faizsiz erteleniyordu. Çiftçi kendini toplayınca borcunu ödeyebiliyordu. Şimdi erteleme oluyor mevcut borcun üstüne bir de faiz biniyor vatandaş her geçen gün daha fazla batağa saplanıyor bu sefer çiftçi borcunu hiç ödeyemez duruma geliyor. Son yıllarda traktör satmakla övünüyorlar ben yeni traktörün nasıl satıldığını gayet iyi biliyorum. Ne oluyor çiftçi 5 taksitle traktör alıyor. Eski traktörünü de bayiye veriyor. Mevcut borçlarını ödemekte güçlük çeken çiftçi zorla traktörün bir iki taksitini ödüyor üçüncü taksitini ödeyemiyor. Çiftçi doğrudan gelir desteklemesi alıyor. 2001 yılında çiftçinin hesabına dönüm başına 16 TL doğrudan gelir desteği yatıyordu. Mazot 1 TL 40 kuruştu. Şuanda mazot, gübre ve doğrudan gelir desteğini toplayın dönüme 20 TL’yi bulmuyor. Çiftçinin anayasal hak olarak devletten alması gereken 130 milyar TL para var. Anayasaya göre devlet çiftçiye destekleme vermek zorunda. Bunu bide ödemediler. Çiftçilerin şuan ektikleri arazilerin dönümüne en az 65 TL para alması gerekiyor. Gübre ve mazot fiyatları artmaya devam ettiği sürece önümüzdeki yıl patates ve soğanın kilogramı 8 TL olur. Biz bütün ürünleri dışardan almaya resmen teşvik ediliyoruz. Kangal’da çiftçi 3 TL’ye nohutunu satamıyor. Ancak Kanada’dan 10-12 TL’ye nohut getirtiyoruz. Bu kime yarıyor bu birilerinin cebine yarıyor ” ifadelerini kullandı. (Memleket)
Büyük Sivas Haber