Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türk öğrenci kaydına izin verilmeyen Fransız okullarına ilişkin açıklama yaptı. Tekin, okulların hukuki statüye ulaşmasını istediklerini belirterek “Kurallara uymayan Fransız okullarına işlem yapılacak” dedi.
Mevzuata uymayan Fransız okullarına işlem yapılacak!
Milli Eğitim Bakanlığı ile Fransa Büyükelçiliği arasında, Türkiye’deki iki Fransız okulunun hukuki statüsü konusunda yaşanan anlaşmazlık sürüyor.
Bu anlaşmazlık, Fransız okulları Charles de Gaulle ve Pierre Loti’nin Türk öğrenci alımını durdurmasının ardından geldi.
Fransız okullarıyla ilgili konuştu
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den, Türkiye’deki Fransız okullarına ilişkin açıklama geldi.
Mevzuat uyarısı geldi
Yusuf Tekin, “Türkiye’deki Fransız okulları, mevzuat içerisine girerlerse eğitimlerine devam edecekler.” dedi.
“Görüşmelerimiz devam ediyor”
Bakan Yusuf Tekin, açıklamalarında şunları söyledi:
Bu okullar normal koşullarda bizim mevzuatımızda yeri olmayan okullar. Mevzuat içerisine girerlerse eğitimlerine devam edecekler. Girmezlerse yok hükmündeler zaten. Bizim arzu ettiğimiz şey şu; bir yasal mevzuatımız var, bir de anayasamızın uluslararası sözleşmelerle ilgili 90’ıncı maddesi çerçevesinde ülkelerle yaptığımız uluslararası anlaşmalar var. Bu nedenle bu okulların hukuki statüye kavuşması için uluslararası sözleşme yapılması gerekiyor. Biz bu bahsi geçen, yasal dayanağı olmayan 12 okulun uluslararası sözleşmeyle, karşılıklı iki ülkenin anlaşacağı zemininde yasal dayanağa gelmesini arzuluyoruz. Fransa ile görüşmelerimiz devam ediyor, Pakistan’da görüşmelerimiz devam ediyor. Uluslararası sözleşme yapalım, biz de karşılıklı olarak özellikle Avrupa’daki Türk vatandaşlarımızın çocuklarının, eğitim öğretim hakkından demokratik özgür bir biçimde, kendi kültürlerini ana dillerini öğrenebilecekleri bir şekilde uluslararası sözleşme yapmak için çaba sarf ediyoruz.
Ne olmuştu?
Ankara’daki Charles de Gaulle ve İstanbul’daki Pierre Loti liseleri, Fransa’nın Türkiye’deki elçiliğine bağlı iki okul.
Bu okullar, doğrudan Fransız Milli Eğitim Bakanlığı ve Yurt Dışı Fransız Eğitim Ajansı (AEFE) tarafından yönetiliyor. Eğitim-öğretim kararları AEFE tarafından alınıyor ve denetleniyor.
Müfredat, AEFE’nin dünya genelindeki kurumları ile uyumlu olarak düzenleniyor.
Resmi olarak tanınmıyor
İki Fransız okulunun Türkiye’den resmi onayı bulunmuyor ve bu nedenle MEB tarafından resmi olarak tanınmıyor.
Aralık ayında MEB ve Fransız Büyükelçiliği arasında yapılan görüşmelerin ardından 2024 yılı başında iki Fransız okuluna Türk vatandaşı öğrencilerin alınmayacağına dair haberler basına yansımıştı.
“Türk öğrenciler başka okullara nakledilecek”
12 Temmuz’da, Türkiye Fransız Kültür Merkezi Genel Müdürü ve Kültür Etkinlikleri İşbirliği Müsteşarı Sylvie Lemasson imzasıyla velilere yazılı açıklama gönderildi.
Açıklamada, MEB’in kendilerine gönderdiği anlaşma taslağının kabul edilmemesi halinde, 2024-2025 öğretim yılından itibaren Türk öğrenci alınamayacağı ve okulda eğitim gören öğrencilerin de Türk okullarına nakledileceği bildirildi.
Bakan Tekin’den net yanıt
13 Temmuz’da ise Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, AK Parti Erzurum İl Başkanlığı Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda, Fransız yetkililerin sunulan şartları kabul etmemeleri halinde gerekli hukuki prosedürü başlatacaklarını söyledi.
Bakan Tekin, “Ben bağımsız Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ulusal ve uluslararası hukukunu korumak adına sorumlu davranan bir Milli Eğitim Bakanı olarak bu okullara gerekli adımları attık. Bizim koşullarımıza gelirlerse hayatlarına devam ederler. Gelmezlerse de biz de gerekli hukuki prosedürü takip ederiz.” demişti.