DOLAR 34,5556 % 0.02
EURO 36,3498 % 0.86
STERLIN 43,5208 % 0.33
FRANG 39,0010 % 0.91
ALTIN 2.919,25 % -2,87
BITCOIN 94.800,00 -2.089

Nesrin Öztürk Salgar : “Tek tıkla nasıl şöhret olunur?”

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Nesrin Öztürk Salgar : “Tek tıkla nasıl şöhret olunur?”

Kim şöhret olmak ister ya da kim şöhret olmak istemez ki ?

Nesrin Öztürk Salgar: “Tek tıkla nasıl şöhret olunur?”

Şöhret olgusu kapitalist üretim biçimlerinin egemen olduğu günden bu zamana var olmuş ve var olmaya da devam edecektir. Her toplumda bazı insanlar, bazı insanlardan belirli özelliklerinden dolayı daha üstün ve daha ulaşılamaz görünmektedir. Karizma, fiziki çekicilik, etkili tavırlar, toplumsal olarak belirlenmiş güzellik, yakışıklılık kalıplarına uygun olma, zeka…Bu özellikler bir şöhretin var olmasında ya da olmamasında çok etkilidir. Şöhret için canlandırdığı karaktere bürünmesi başka bir şeyken izleyicilerini filme, sahneye, şarkıya çekerek onları katarsis hale getirmesi bambaşka bir özelliktir. (yetenek)

Şöhret olmak için bir okula ihtiyaç var mı?

Hayır. (Oyunculuk, dans ve müzik eğitimi şöhrete teknik üstünlük katmaktadır.)

Şöhret olgusunu besleyen diğer etmen ekonomik düzendeki konumlanmadır. Son model otomobil, lüks ev, pahalı kostüm ve takılar, ünlü modacıların tasarımlarına sahip olmak starı ilgi odağı yapmaktadır.

Buraya kadarki kısımda şöhreti ve özelliklerini tanımladıktan sonra esas konuya bizim yani “sıradan insanın” 21. Yüzyılda nasıl şöhret olduğuna gelelim. Televizyonda reality showlarda sıradan insanın yükselişi başlıyor. Sıradan insan burada aşağılayıcı bir vurgu içermemektedir. (Senin benim gibi insanlar artık kaba et izi yapmış koltuklarından kalkarak ekranda var olmaya başladılar.)

Aileden gelen şöhret, kazanılmış şöhret, atfedilmiş şöhretiniz yoksa üzülmeyin(!) Artık reality showlar ve dijital teknoloji ürünü yeni medya var.

Yeni medya olan sosyal ağlarda pasif konumdan aktif konuma geçen izleyici, artık kendini göstermeye dayalı bir sistem içerisindedir. Sosyal ağlarla birlikte sıradan insan kendi içerik üretimi ile kendi yükselişine tanık olmaktadır. “Sıfırdan gelip zengin olma inancı” ünlü olmanın altında yatan esas mittir.

Sosyal medyayı neden kullanıyoruz? Beğenilmek, takdir görmek, dikkate alınmak genel anlamda görünür olmak değil midir?

İşte tam bu noktada görünür olan bireyin paylaştığı resim, yazı, video binlerce kişi tarafından beğenildiğinde ve kişi takip edilmeye başlandığında “ sanal şöhret” ortaya çıkmaktadır. Yeni medya şöhreti ise “fenomen” olarak adlandırılmaktadır. Yeni medya şöhretine en iyi örneklere Koray Avcı, Gupse Özay, Yasemin Sakallıoğlu gibi fenomenler verilebilir.
Yeni medya ile “Çekmeyin kardeşim, biz sadece arkadaşız.” Devri bitti. Yükselen yeni trend olarak “Kendim çeker kendim yüklerim.” Ve daha da ilerisi “ Benim mahrem ve gizliliğim yok.” Devri başladı.

Andy Warhol’un “Bir gün herkes on beş dakikalığına şöhret olacak.” Sözü hem gerçekleşti hem de dönüştü. Şöyle ki artık tek tıkla on beş dakika içerisinde şöhret olmak mümkün. Kalıcı olup olmamak şöhretin yeteneğine ve çabasına bağlı olmakla birlikte artık çok çabuk tüketilen balon bir şöhret olmak da mümkün.

Yeni medyada şöhret nasıl olunurun tarifine geçecek olursak:

Bir adet dijital aygıt,

Bir ya da birden fazla sosyal ağ hesabı,(Facebook, Youtube, Instagram)

Sosyal ağlarda oluşturulan muhtelif içerikler, (komik, hüzünlü, absürt video veya görseller )

Bir müddet beğeni ve takipçi bekleme,

Takipçi ve beğenme sayınız arttı, bir anda tüm sosyal medya sizi konuşmaya başladı. İşte esas nokta bundan sonra şöhreti lezzetlendirecek olan şey yetenek, karizma, zeka, çekicilik. Bunlar da varsa kalıcı bir şöhret ile yoluna devam edersiniz. Yoksa çoğu Tiktok şöhreti gibi saçmalayarak bir yere kadar var olursunuz. Bir tadınız olur fakat sonra yavaş yavaş bu tat bozulmaya başlar. Kimse adınızı bile anmaz.

Esas mesele her dönemde olduğu gibi bu dönemde de marifet şöhret olabilmekte olmakta değil şöhret kalabilmekte.

Haber Merkezi / Büyük Sivas Haber




YORUM YAP