DOLAR 34,4676 % 0.32
EURO 37,2859 % 0.45
STERLIN 44,9401 % 0.71
FRANG 39,8654 % 0.45
ALTIN 2.995,42 % 1,39
BITCOIN 68.456,03 0.523

Neden Küfrediyoruz Düşündünüz mü?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Neden Küfrediyoruz Düşündünüz mü?

Küfrün tarihi olur mu ?

Neden Küfrediyoruz Düşündünüz mü?

Olurmuş bakalım küfür nerden nereye evrilmiş ve sebepleri nelermiş?

Dr. Öğr. Üyesi Uğur DOLGUN hocamızın danışmanlığını yaptığı hilal EKŞİ hanımefendi tarafından yazılan ‘ilkelliğin yeniden inşası: duygu ve dil açısından sosyal gen aktarımı olarak küfür’ yüksek lisans tezinden bilgileri sizleri aktaracağım.
Küfür iki farklı şekilde zihinde canlanır. Bir anlamı dini diğer anlamı gündelik hayatta sıradan bir şekilde bir şeye tepki olarak sövmedir. Yani şöyle ilki beddua ve lanetleme diğeri ise karşıdakine direkt ya da arkadan sözel olarak aşağılama, tehdit etme, zarara maruz bırakmayı hedefler.
Buradan da anlaşılan küfür, ilk başlarda beddua ve lanetleme şeklinde iken ilerleyen zamanlarda değişen toplumlarda küfür müstehcenliğe doğru evrilmiştir. Yani kadın bedeni üzerinden kadın organları kullanılarak ya da en mahrem olan şeyler ağıza alınarak söylenmeye başlamıştır.
Küfür tarihsel ve toplumsal boyutta bir güç aracı olarak görülmüştür. Yani değer verilen kutsal ve mahrem şeyler üzerinden edilmiş ve hala edilmekte.
İnsanların içindeki güç arzusunu yansıtan bir dilsel davranıştır.
Önceden insanlar yaratanın, Tanrının adını kullanarak güç ve otorite kullanılırdı.

Bunu Yapmanın Nedeni?
“Allah şahidim olsun.” dendiğinde yemin ettiğinde “ vallahi, billahi, tillahi” sözünü kullanarak kendini güvenilir kılmak ve otorite kurmak arzusu vardır. “Allah seni cezalandırsın, Allah seni kahretsin” dendiğinde -beddua edildiğinde- Tanrının gücü aracılığıyla başkalarına zarar verme veya kontrol altına almak hedeflenir. Burada kendi gücü yetersiz olan yaratanın gücünü kullanmıştır.

Bu güç arayışı zamanla bireyin, kendisine ve kutsal kabul ettiği değerlere odaklanmaya başladı. En mahrem olan cinsellik küfrün temel unsurlarından biri haline geldi. Amaç; karşıdaki insanı küçümsemek, kontrol etmek ve kendi gücünü göstermeye çalışmaktır. Bu tür küfürler hedef alınan kişiyi hor görme, onu zayıf gösterme ve güçsüzleştirme anlamı taşır. Kısacası birey, karşıdaki kişiye zarar veremediğinde bu boşluğu doldurma gücünü küfürle göstermeye çalışır. Örneğin, bir işçi patronuna fiziksel karşı koyamıyorsa ona küfrederek deşarj olabilir fakat asıl mesele bu şekilde kendini güçlü hissetmektir. Ayrıca cinsel içerikli küfürler, bireyin kendi bedenini ve kimliğini güç aracı olarak kullanma isteğinin bir yansımasıdır. Yani kişi kendi cinselliğini ya da karşı tarafın cinselliğini bir güç unsuru olarak görüp bu yolla iktidar kurmaya çalışır. Sonuçta küfür etme sebeplerinden biri güç arayışıdır.
Fiziksel olarak gücün yetmediği durumlarda dilsel saldırılar ve özellikle cinsel içerikli küfürler bireyin kendini güçlü hissetme ve karşı tarafı küçültme isteğiyle yapılır.
Buradan yola çıkarak bazı toplumlarda güçlü olduğu düşünülen, aktif olduğu düşünülen erkektir.
Değerli olan, aktif rol oynayan erkeğin cinsel organıyken bu organın hayattaki görünürlüğü ve temsili pek çok yerde ve küfürde kendini belli eder. Bu durumda değersiz ve pasif olan kadın olduğundan aşağı ve güçsüz olan her şey ise kadın bedeni ve onun bedeninin parçalarına, organlarına yansıtılmaktadır.

Sadece öfke, sinir güç mü küfre sebep olur?
Sevinç, mutluluk ve eğlence durumlarında da kullanılır. Mesela bir futbol takımı büyük bir maçı kazandığında oyuncular ya da taraflar sevinçle küfür içeren ifadeler kullanılır.
Buradaki amaç ne derseniz?
Bir şeyin üstesinden gelmek ve bir başarı sağladığını vurgulamaktır. Öte yandan bir zorluğu asmak için motivasyon olarak da küfür edilebilmektedir. Kendini rahatlatma veya harekete geçme isteği sağlar.
Bazen de toplumda var olmak için küfür eder insan, toplumsal arenada görünür olmak, kabul edilmek ve bir yer edinmek için

Bu ne demek ?
Bir grup içinde kabul görmek isteyen bir kişi bu gruptakiler küfür ediyorsa diğer insanlar gibi küfürlü konuşarak kendini ifade edebilir. Gruba uyum sağlamak ya da kendi varlığını güçlendirmek için her cümlesinin arkasına noktalama işareti gibi küfür ekleyebilir.
Diyelim ve devam edelim haftaya küfür ve argo kullanımı nasıl değişti, bu değişimlerin altında neler var. Özellikle modern dünyada küfür hangi yöne verildi. Bunlara yer verelim istiyorum. İyidir- kötüdür tartışmasını siz kendi içinizde yaparsınız ben sebeplerini sıralıyorum. Hoscakalın.

(Nesrin Öztürk Salgar)

Sivas Haber– Sivas Haberler

YORUM YAP