Areda Piar Araştırma Şirketi tarafından yakın zamanda yapılan bir çorba araştırmasına göre, Sivaslılar “kelle paça” çorbası ile bir aşk-nefret ilişkisi var. Sivas’ta neredeyse tüm çorbacılarda bulunan kelle – paça hem en çok sevilen çorba hem de en nefret edilen çorba…
Sivaslılar hem çok seviyor hem de nefret ediyor…
Kelle Paça, geleneksel bir Türk yemeği. Haşlanmış koyun kellesi ve ayaklarından yapılan, sarımsak ve sirke ile tatlandırılan koyu kıvamlı bir çorba. Bazı insanlar bu çorbayı tadı ve besin değeri için severken, bazıları da onu itici bulur ve kokusuna dayanamaz.
Areda Piar Araştırma Şirketi’nin Türkiye genelinde 1.100 kişiyle gerçekleştirdiği çorba araştırması, ülkenin çorba alışkanlıklarını ortaya koydu. Araştırma, halkın %80,5’inin ağırlıklı olarak kış aylarında çorba tükettiğini, %54,9’unun ise çorbayı “şifa kaynağı” olarak gördüğünü ortaya koyuyor.
Çalışma ayrıca, Türk nüfusu arasında en çok sevilen ve sevilmeyen çorba çeşitlerini de belirledi. Katılımcıların %24,4’ü kelle paçaya olan hayranlıklarını dile getirirken, %17,7’si kelle paçadan şiddetle nefret ettiklerini ve asla yemeyeceklerini belirtmiştir.
Diğer çorbalar ise şöyle sıralanmıştır;
Domates Çorbası
Ezogelin Çorbası
Şehriyeli Tavuk Çorbası
Ayran Çorbası
Mantar Çorbası
Beyran Çorbası
Düğün Çorbası
Arabaşı Çorbası
Şehriye Çorbası
Balık Çorbası
Sebze Çorbası
Karalahana Çorbası
Kelle Paça Hazırlanışı
Kelle Paça’nın hazırlanması zaman alan ve zorlu bir süreçtir. Koyunların başları ve ayakları tipik olarak iyice temizlenir ve et yumuşayana kadar birkaç saat kaynatılır. Elde edilen et suyu daha sonra lezzet katmak için sarımsak, tuz ve sirke ile terbiye edilir. Kelle Paça’nın bazı çeşitlerine domates, biber ve soğan da eklenir.
Et suyu bir kaseye dökülür ve baş ve ayaklardan alınan et parçalarıyla birlikte servis edilir. Kemiklerdeki kolajen nedeniyle kalın ve jelatinimsi olan et suyu oldukça besleyicidir ve cilt ve eklem sağlığı için faydalıdır.
Haber Merkezi / Büyük Sivas Haber