Çağrı Çobanoğlu’nun “Hayatı Mahveden Panik Atak” isimli köşe yazısı;
“Hayatı Mahveden Panik Atak”
Panik atak; ara ara tekrarlayan ve insanı dehşet içinde bırakan korku nöbetleridir. Panik atağın en temel özelliği beklenmedik bir anda ortaya çıkmasıdır. Hastalarımızın çoğu zaman ‘kriz’ adını verdiği bu nöbetlere biz ‘panik atağı’ diyoruz.
Panik atağı, birdendire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içerisinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar. Çoğu zaman 10-30 dakika (bazen 1 saate kadar) devam eder ve kendiliğinden geçer.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir ?
-Çarpıntı
-Kalp atımlarında artma
-Terleme
-Titreme
-Nefes darlığı
-Gerçekten kopma
-Sıcak basması
-Ölecekmiş gibi olma
-Boğuluyormuş gibi olma
-Soluğun kesilmesi
-Göğüsün sıkışması / göğüs ağrısı
-Baş dönmesi / Düşecek, bayılacak gibi olma
Bu belirtilerden en az 4 yada daha fazlası oluyorsa buna panik atak diyoruz.
Dörtten daha az belirti görülüyorsa Kısıtlı Panik Atağı tanımı kullanırız.
Panik Atak Esnasında Neler Yaşanır ?
İlk panik atak sıklıkla kendiliğinden ortaya çıkar. İlk olarak beklenmedik anda ortaya çıkar. Panik atak sıklıkla 10 dakikalık sürede hızlıca yaşanır. Yukarıda saydığımız belirtiler hızlıca yaşanır. Ataklar genellikle 25 –30 dakika devam eder. Bir atak esnasında hasta ikinci bir atak geçireceği kaygısındadır.
Panik Bozukluğun Toplumumuzda Görülme Sıklığı Nedir ?
Ülkemizde anksiyete bozukluğunun görülme oranı %15 civarındadır. Bunun %3- 4 oranını kısmi panik bozukluk oluşturmaktadır. Ülkemizde çok yaygın görülen psikolojik hastalıklardan biridir.
Panik Atak Hastalığının Tedavisi Nasıldır ?
Panik Bozukluk tedavisi tamamen mümkün bir hastalıktır. Tedavisinde enönemli husus teşhistir. Bir Panik Atağı teşhis edebilmek için yeterli bilgi birikimi ve tecrübe gereklidir. Teşhis doğru yapıldıktan sonra tedavide 2 seçenek vardır. İlaç tedavisi ve psikoterapi yöntemi ( Bilişsel-Davranışçı Terapiler )
İlaç Tedavisi: Hastalığın şiddetine göre uygulanan kombinasyondur. Tedavide olumlu sonuçlar verir. İlaç kullanımı en az 8-12 ay sürmektedir. Mevcut veriler panik bozukluğun süreğen ve tekrarlayıcı bir hastalık olduğunu ve tedavi bırakıldığında atakların tekrarladığını göstermektedir.
Psikoterapi (Bilişsel – Davranışçı Terapiler )
Bilişsel Terapi: Hastanın beyin bilgisayarında yanlış giden bir bilgi işlem sürecinin doğru bilgiyle değiştirilerek davranış değişikliği sağlamanmasıdır.
Gevşeme Teknikleri : Hastaya yoğun anksiyetesini kontrol etmesi öğretilir. Hasta panik atak esnasında bu tekniği uygulayarak gevşemeyi sağlayabilir.
Davranışçı Terapi : Bu teknik hastaların korktuğu uyarana karşı aşamalarla alışması ve o uyarana karşı duyarsızlaşmasıdır. Hem dış uyaranlar hem de iç uyaran ve korkularla ilgili uygulanan bir psikoterapi yöntemidir.