AK Parti’nin bu dönem ortaya koyduğu aday belirleme stratejisi önceki dönemlere nazaran oldukça farklı olarak şekillendi. İl Genel Meclisi merkez listesinde önceki dönem görev yapan İl Başkanları sıralanırken, kırsalda çalışması oldukça zor olmasına rağmen seçilecek sıralardan da iki kadın isim de aday gösterildi. Diğer parti adayları ise AK Parti’ye göre şekillendi…
AK Parti Aday Stratejisini Nasıl Belirledi? Bağımsız ve Başka Parti Adayları!
Hal böyleyken ortaya çıkan liste Arzu Polat, Hakan Akkaş, Burhanettin Kuru, Semra Temurbaş, Ziya Şahin, Abdulkadir Demirel, Cabir Duman ve Cihat Gözüküçük şeklinde oluştu.
Listenin 8. sırasında yer alan isim Cihat Gözüküçük aslında ilk belirlenen listede yokken yine eski il Başkan vekillerinden Yusuf Tanrıverdi’nin sırasını (6.sıra) beğenmemesi sonrası Abdulkadir Demirel 7’nci sıradan 6’ncı sıraya, Cabir Duman 8’nci sıradan 7’nci sıraya yükseldi. Liste 8 kişilik olunca da Cihat Gözüküçük 8. sırada kendisine yer bulmuş oldu.
Merkezde mevcutta görev yapan isimlerden Murat Toraman, Turan Topgül, Mustafa Yılmaz, Ferhat Ünsal, Hüseyin Akpolad ve Fikret Yıldırım ise İl Genel Meclisinde tekrar aday gösterilmedi.
Köylere oldukça hakim olan, muhtarlarla uzun yıllar boyunca çalışarak köylere hizmet eden ve yakın ilişkiler kuran bu isimlerden hiç bir tanesinin aday gösterilmemesi de Muhtarlar tarafından eleştiri konusu oldu. AK Parti tarihinde ilk kez her bir köy onlarca kez mevcut meclis üyeleri tarafından ziyaret edilmiş ve ihtiyaçları karşılanmıştı.
Merkezde durum böyle gelişirken diğer 16 ilçede de AK Parti aday belirleme yönteminde büyük değişikliklere gitti. Özellikle ilçelerde yüksek oy potansiyeline sahip bir çok isim listelerde hiç bir yere aday gösterilmedi.
Yüksek oy potansiyeline sahip bu isimlerin ilçelerde AK Parti’den aday gösterilmemesi sonrası diğer partiler adeta bu isimleri aday göstermek için birbiriyle yarıştı.
Koyulhisayar’da AK Partili Zeynel Yayla’yı MHP, Vedat Canan’ı BBP, Akıncılar’da AK Partili Yakup Çınar’ı MHP partilerinden meclis üyeliğine aday gösterdi. İlçelerinde yine AK Parti’den aday gösterilmeyen Murat Başaran ve İlyas Dönüş’te bağımsız olarak aday oldu.
Gelişen bu durumlar sonrasında ise AK Parti’nin bu dönem oy potansiyeli olan isimlerle seçime girmek yerine ” kimi koyarsak kazanırız ” mantığıyla hareket ettiği de eleştiri olarak özellikle ilçelerde ayyuka çıkmış durumda.
Mevcut mecliste 43 Meclis üyesinden 31 tanesinin AK Parti kazanmışken bu dönemde bu sayının ise kaç olacağı merakla bekleniyor.
Siyasi analistler bu sayının yeni dönemde merkez ve ilçelerde toplamda en fazla 23-24 olacağını belirtiyor.
Analistelerin belirttiği şekilde sayı neticelenir ise 5 yılda iki kez belirlenen Meclis Başkanlık divanı seçimlerinin de sıkıntıya girebileceği belirtiliyor. AK Parti’nin içinden verebileceği firelerle Başkanlık divanının karşı bloğa kaptırılabileceği de konuşulan konular arasında.
Yeni dönemde AK Parti’den seçilmesinde sıkıntı görünmeyen (sırası nedeniyle) Hakan Akkaş, Burhanettin Kuru ve Semra Temurbaş’ın Meclis Başkanlığı’na mutlaka aday olacağı da konuşulan konular arasında…
5. sırada yer alan Ziya Şahin’in de seçilebilirse aday olma ihtimalinin bulunduğu belirtiliyor.
Durum böyle olduğunda AK Parti’de en az 4 ismin Başkanlık için yarışacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Büyük Sivas Haber