
Şubat ayı tarım raporu açıklandı: Kuraklık, don, köstebek ve fare tehdidi!
Rapor Çıktı! Sivas’ta Köstebek Zararı!
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Şubat 2025’e ait “Fenolojik Değerlendirme – Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi” raporunu yayımladı. Raporda, ülke genelinde yaşanan kuraklık ve don olaylarının hububat üretimini olumsuz etkilediği belirtilirken, bazı bölgelerde köstebek ve fare zararlılarındaki artış da dikkat çekti.
TMO’nun merkez ve taşra teşkilatlarında görevli teknik personelin sahadan elde ettiği gözlemlerle hazırlanan rapora göre, 1 Ekim – 28 Şubat tarihleri arasında Türkiye genelinde gerçekleşen yağış miktarı 221,4 mm olarak ölçüldü. Bu rakam, 1991-2020 dönemine ait 313 mm’lik normal değerin %29, geçen yılki 336,4 mm’lik yağış ortalamasının ise %34 altında kaldı.
Özellikle Konya, Isparta, Karaman, Hatay, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak, Hakkâri ve Van gibi illerde yağışlarda %60’ın üzerinde azalma yaşandı.
Sivas’ta köstebek tehdidi
Raporda, Sivas’ta bitki gelişiminin normal seyrettiği ancak köstebek zararı gözlemlendiği vurgulandı. Sivas dışında Ankara, Eskişehir, Kırşehir ve Konya’da fare zararlılarının etkili olmaya devam ettiği, çiftçilerin bu zararlılarla mücadeleye devam ettiği bildirildi.
Konya’da geç ekim avantaj sağladı
Raporda, Konya’da hububat ekilişlerinin genellikle geç yapılmasının, aşırı soğuklara karşı bitkilerin üst vejetatif gelişiminin sınırlı kalmasına ve dolayısıyla don zararının daha az olmasına neden olduğu ifade edildi. Bitkiler genellikle çimlenme ve kardeşlenme döneminde bulunuyor.
Kırıkkale’de ise henüz kardeşlenmenin başlamadığı, ocak ayında yeterli yağış ve karın olmaması nedeniyle bitki gelişiminin yavaş ilerlediği tespit edildi.
Ankara ve Kayseri’de erken ekilen arazilerde 2-3 kardeş çıkışı gözlemlenirken, Aksaray ve Niğde’de yağışların yetersiz olmasına rağmen tarımsal kuraklık riski henüz oluşmadı. Ancak mart ve nisan aylarında beklenen yağışların hayati önem taşıdığı belirtildi.
Meteorolojik kuraklık derinleşiyor
Rapora göre, özellikle Konya’da meteorolojik kuraklık devam ediyor. Bu durum, barajlar, göller ve yer altı su kaynaklarında ciddi azalmalara yol açtı. Henüz kış mevsiminde olunması nedeniyle bitkilerin su ihtiyacı düşük seviyede seyretse de, kardeşlenme sonrası dönemde tarımsal kuraklık riskinin ciddi boyutlara ulaşabileceği ifade edildi.
(İHA)