İl Afet ve Acil Durum Müdürü Nazif Ekinci, 2019 yılının Afetlere hazırlık yılı ilan edildiğini bu kapsamda Sivas’ta her ay farklı bir tema ile çalışıldığını ve ilimizdeki riskli bölgelerin tespit edildiğini söyledi.
“Sivas’ta 300’e yakın riskli bölge var” Binlerce Sivaslıyı ilgilendiriyor
2020 yılında da çok fazla kesintiye uğramadan çalışmaların yürütüldüğünü aktaran İl Müdürü Nazif Ekinci, “İlimizde arazide çalışmak kaydı ile heyelan riski, kaya düşmesi, çığ riski açısından il sınırları içerisinde bu doğal afetleri taşıyan bölgelerin duyarlılık haritaları çıkarıldı.
Bu çalışmalar daha sonra risk haritasına dönüştürülecek. Çıkardığımız haritalarda yerleşimi etkileyen kısımlar varsa bunları her hangi bir afet beklemeden bölgedeki evleri daha emin bir bölgeye taşıyarak olası risklerden insanları kurtarmış olacağız” dedi.
Salgın sürecinde de çalışmalarını sekteye uğratmadıklarını aktaran İl Müdürü Ekinci, “Yerleşim yerini çok iyi belirlemek lazım. Dere kenarına ev yapılırsa er yada geç o dere taşıyor. Heyelan riski olan bir bölgeye ev yapılırsa er yada geç ufak depremlerin tetiklemesi ile bir şekilde o bölgede doğa olayı meydana gelecek.
Öncelikle seçilen alanın yerleşime uygun olması gerekli. Bu konuda Türkiye Deprem Tehlikeleri var. TDH portalına web üzerinden girildiğinde yaşadığınız yerin veya sorgulamsk istediğiniz arsanın ada parsel ve pafta numaralarını yazdığınız zaman bölgedeki zemin değerleri görülebiliyor.
Bakanlar kurulu kararı ile ilan edilmiş ilimiz sınırları içerisinde 300’e yakın afete maruz bölgeler var. Yapım veya inşaat çalışmaları riskli bölgeye geldiğinde sıkıntı yaşanabiliyor. Yerleşim yerlerinin riskli bölgelere denk gelmemesi için tespit edilen analizleri çok iyi değerlendirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
Büyük Sivas Haber