
Bursa Özel Hayat Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji) Uzmanı Op. Dr. Erhan Arslan, bel ve boyun fıtıkları başta olmak üzere omurga kaynaklı hastalıklar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Sağlam omurga sağlıklı hayat demek
Op. Dr. Erhan Arslan, sinir sisteminin beyin, omurilik ve çevresel sinirlerle tüm vücudu saran karmaşık bir yapıya sahip olduğunu vurgulayarak, “Sinir sistemi; düşünme, hareket etme, duyu algısı ve hayati fonksiyonların yürütülmesinde merkezi rol oynar. Bu nedenle beyin ve sinir cerrahisi, oldukça yüksek hassasiyet gerektiren bir alandır. Cerrahlar, bu karmaşık sistemin bütünlüğünü koruyarak, sadece hastalıklı dokuyu hedef almalıdır. Modern cerrahi teknikler ve gelişmiş görüntüleme yöntemleri sayesinde ameliyatların başarı oranı artmakta, hastaların iyileşme süreci ise kısalmaktadır” ifadelerini kullandı.
Bel ve boyun fıtığının nedenleri
Disk yapısının yaşla birlikte içeriğindeki sıvıyı kaybederek zayıfladığını belirten Arslan, “Uzun süre oturarak çalışmak, sürekli araç kullanmak, hareketsiz yaşam tarzı, yanlış spor aktiviteleri, travmalar gibi pek çok faktör diskin yırtılmasına ve bel-boyun fıtıklarına yol açabilir. Fıtık genellikle orta ve ileri yaş grubunda görülse de gençlerde ve hatta çocuklarda da ortaya çıkabilir. Kadın ve erkeklerde eşit oranlarda görülse de gebelik döneminde hızla alınan kilolar, kadınlarda riski artırmaktadır. Ayrıca obezite, bel fıtığının en önemli nedenlerinden biridir” dedi.
Omurga cerrahisinde mikro teknikler ön planda
Op. Dr. Erhan Arslan, omurga ve omuriliği ilgilendiren fıtık, tümör, dar kanal, omurga kırığı ve skolyoz gibi hastalıklarda cerrahi müdahalenin gerekebileceğini söyledi. Cerrahi süreçlerde özellikle mikroskop destekli mikrocerrahi yöntemlerin tercih edildiğini belirten Arslan, “Bu tekniklerle hastanın ağrı ve uyuşma gibi şikayetleri giderilirken, iyileşme süreci de hızlanmaktadır. Mikrodiskektomi yönteminde yaklaşık 1,5-2 santimetrelik kesi ile girilerek, genel anestezi altında kısa sürede işlem gerçekleştirilir. Ortalama 15-20 dakika süren bu ameliyat sonrasında hasta birkaç saat içinde yürütülerek, ertesi gün taburcu edilebilmektedir. Küçük kesi sayesinde doku hasarı da minimum seviyede kalır” dedi.
Boyun fıtığında %100 başarı sağlanabiliyor
Boyun fıtığının tedavi süreci hakkında da bilgi veren Arslan, “Şiddetli kol veya boyun ağrısı, kollarda veya bacaklarda kuvvetsizlik gibi bulgular ameliyat gerektirir. Operasyon genel anestezi altında, boynun ön kısmından 2 santimetrelik kesiyle gerçekleştirilir. Özel mikroskop ve mikro cerrahi aletlerle diske ulaşılır, hasarlı disk ve varsa kemikleşmeler çıkarılır. Daha sonra omurlar arasına hareket kabiliyeti sağlayan protez yerleştirilir. Bu işlem sonrasında aynı bölgede yeniden fıtık oluşması mümkün değildir ve başarı oranı %100’dür. Hasta, ameliyat sonrası 2-3 saat içinde yürüyebilir hale gelir ve ertesi gün taburcu edilir” şeklinde konuştu.
Haber MErkezi
Büyük Sivas Haber
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler