DOLAR 35,6101 % 0.08
EURO 37,0646 % -0.16
STERLIN 43,8441 % -0.13
FRANG 39,2614 % 0
ALTIN 3.117,36 % 0,58
BITCOIN 103.141,90 1.436

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Nereye Kurulacak?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Nereye Kurulacak?

İlimize kurulması kararlaştırılan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile ilgili iki ayrı yer alternatifi olduğunu belirten Vali Davut Gül, “En güçlü alternatif haraların olduğu bölgede toplamda 500 dönümlük bir arazimiz var. Buradaki haraların olduğu yer İl Özel İdare´ye verildi. Diğer 250 dönümlük yer için de Özelleştirme İdaresine resmi yazı yazıldı. Burada 500 dönümlük hali hazırda bir yerimiz var. İkinci yer alternatifi ise Paşabahçe´ye giderken, yolun sağ tarafında mühimmat depoları var. Buradaki askeri bölgenin başka bir yere taşınması söz konusu. Eğer askeriye taşınırsa, ikinci üniversite için bu alan da değerlendirilebilir” dedi.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Nereye Kurulacak?

Sivas Valisi Davut Gül, ilimize kurulması kararı çıkan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile ilgili önemli bilgiler verdi. İkinci devlet üniversitesi konusunda hiçbir sıkıntı olmadığını vurgulayan Vali Gül, önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren öğrenci alımlarına başlayacaklarını kaydetti.

Vali Gül, “İkinci üniversite ile ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Eğer biraz sıkıştırsaydık bu sene bile öğrenci alırdık. Bu konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanımız ile de istişarelerde bulunduk. İşin aslı ikinci üniversite ölü doğsun istemedik. Yani bir yerde alelacele yapıp öğrenci alalım istemedik. Bu nedenle gelecek sene öğrenci alacak şekilde alt yapısını hazırlayacağız” dedi.

İkinci Üniversite´nin nereye yapılacağı ile ilgili iki alternatifin olduğunu belirten Vali Gül, “En güçlü alternatif Havaalanı yolu kenarındaki haraların olduğu bölgede toplamda 500 dönümlük bir arazimiz var. Buradaki haraların olduğu yer İl Özel İdare´ye verildi. Zaten o 250 dönüm bizim. Yolun diğer tarafındaki yer ise Özelleştirme İdaresi´nin. Oranın da yazısını yazdık. Milli Eğitim Bakanımız takip ediyor. Orasının da tahsisi yakın zamanda gelecektir. Dediğim gibi burada 500 dönümlük hali hazırda bir yerimiz var. Daha iyi bir yer bulursak oralara da yapabiliriz. Daha iyi bir alternatif nedir? Ulaşımın kolay olduğu, en az bir 400-500 dönüm büyüklüğünde olması, öğrencinin rahat tercih edebileceği bir yer olması. Bu konuyla ilgili ikinci yer alternatifi ise Paşabahçe´ye giderken, yolun sağ tarafında mühimmat depoları var. Buradaki askeri bölgenin başka bir yere taşınması söz konusu. Eğer askeriye taşınırsa, ikinci üniversite için bu alan da değerlendirilebilir. Meraküm bölgesini gezdik ancak bu bölgede kamu arazisi yok” ifadelerini kullandı.

SİVAS BU HİZMETLERİ HAK EDİYOR

İkinci Devlet Üniversitesinin Sivas´ın başına gelen en önemli işlerden bir tanesi olduğunu belirten Vali Davut Gül, “Bunun ilki de Cumhuriyet Üniversitesi´dir. İkincisi Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, üçüncüsü ise Hızlı Tren´dir. Sayarsak 4-5 tane Sivas için milat olabilecek işler var. İkinci üniversitenin farkı şu: Türkiye genelinde 20 üniversite kuruldu ama kurulanların büyük çoğunluğu ya vakıf üniversitesi, ya da bölünerek kurulan üniversitesi. Büyükşehir olmadan, vakıf üniversitesi olmadan, üniversite kurulan iller arasında ilk 15´te bir taneydi, sonrasında buna Kütahya´da eklendi. Dolayısıyla da ilimizde kurulan Bilim ve Teknoloji Üniversitemiz sıradan, tesadüfen kurulan bir üniversite değil veya tabela üniversitesi değil. Olağanüstü emek olan bir iş. Çünkü büyükşehir değiliz. Vakıf üniversitesi değil, bölünme de yok… Yani şimdi Cumhuriyet Üniversitesi´nin 5 fakültesini ayırıp, bir tabela koysalardı. Bu da ikinci üniversite olacaktı” diye konuştu.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI SUSKUN KALDI

İkinci üniversitenin kuruluşundan önce birçok STK´nın bu konuda açıklamalarda bulunduğunu ve ikinci üniversitenin kurulması gerektiği şeklinde açıklamalarda bulunduklarını belirten Vali Davut Gül, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi´nin kurulmasının ardından STK´ların emeğe karşı teşekkür etme konusunda sessiz kaldıklarını belirtti.

Vali Gül, şunları kaydetti:

“Sivas´a 2. Üniversite olamasaydı hepimiz ağlaşırdık. Sivas sahipsiz, şu şehre bakın, onlara ikinci üniversite kuruldu da bize yapılmadı diye konuşurduk. Eğer bu iş bu kadar önemliyle yapıldığında da hakkı teslim etmeniz gerekir. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve özellikle Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz´ın büyük emekleri var. Çünkü bu işi Milli Eğitim Bakanlığı planladı. Bu iş Bakanımızın bu şehre olağanüstü armağanı.

Sivas bu işleri hiç şüphesiz hak ediyor. Ama iyi şeylere de Allah razı olsun dememiz lazım. Sivil Toplum Kuruluşlarımız, Yazarlarımız, Entelektüel insanlarımız bu konuda suskun kaldılar. Sivas ile ilgili söz sahibi olan herkesin bu konuyla ilgili güzel bir şeyler söylemesi lazım. Durum böyle olunca iş olduktan sonra önemini kaybediyor. Bizler bizim için önemli olan işleri sahiplenirsek ve takdir edersek, karşımızdaki muhatabımız yenileri için de şevkle çalışır. Bu konuyu eski stadyumun yeriyle ilgili de yaşadık. Eski Stadyum çok önemli, alınsın, TOKİ girmesin denildi. Sayın Başbakanımız ilimize geldiğinde müjdeyi verdi. Rutin, sıradan bir konu gibi algılandı. Bizlere sunulanları ve hizmetleri çabuk tüketiyoruz. Elde ettikten sonra da unutuyoruz. Bu şehir açısından iyi bir imaj olmaz.”

Sivas İrade / Hayrullah Ağkaş


YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.