Özellikle Sivas dışından en yoğun gerçekleştirilen aramalar sonrası okurlarımız BuyukSivas.com’a ” Sivas Büyükşehir mi ? ” sorusunun ardından ulaşıyor. Öncelikle belirtilmesi gereken şu ki Sivas’ın adı büyük olsa da kendisi Büyükşehir değil!.
Bir diğer merak edilen konulardan bir tanesi TUİK verilerine göre İstanbul’da 763.021 kişi ile en fazla Sivaslılar yaşıyor.
Ayrıca sürekli göç veren iller arasında yer alan Sivas, son üç yıldır nüfusunu arttırıyor. TÜİK verilerine göre; 2017 yılında nüfus bir önceki yıla oranla 7 bin artarak 621 oldu. 2018 yılında ise nüfus artışı devam edip 646 bin 608’e yükseldi. Önceki yıla oranla 25 bin 397 kişilik bir artış gerçekleşti.
Sivas Büyükşehir mi ? Sivas’ın Nüfusu Nedir? istanbul’da ki Sivaslı Sayısı Kaç?
Emlakkulisi’da Işıl Seren KESKİN kalemiyle Büyükşehir olmanın şartı ise şu metinle ifade edilmiş.
“Büyükşehir belediyesi yönetiminin hukukî statüsünü düzenlemek, hizmetlerin plânlı, programlı, etkin, verimli ve uyum içinde yürütülmesini sağlamayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi Kanununa göre, Büyükşehir belediyesi olma şartları nelerdir?
Büyükşehir belediyesi olma şartları!
Büyükşehir belediyesi yönetiminin hukukî statüsünü düzenlemek, hizmetlerin plânlı, programlı, etkin, verimli ve uyum içinde yürütülmesini sağlamayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi Kanunu gereğince,
en az üç ilçe veya ilk kademe belediyesini kapsayan, bu belediyeler arasında koordinasyonu sağlayan; kanunlarla verilen görev ve sorumlulukları yerine getiren, yetkileri kullanan; idarî ve malî özerkliğe sahip ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişisi, büyükşehir belediyesi olarak ifade ediliyor.
Türkiye’de kimi belediyeler ilçe belediyesi iken, kimi belediyeler ise Büyükşehir Belediyesi niteliğine sahip oluyor. Peki büyükşehir belediyesi olma şartları nelerdir? Büyükşehir belediyesi nasıl olunur?
Büyükşehir belediyesi olma kriterleri:
Büyükşehir belediyesi olma koşulları aynı kanun kapsamında şu şekilde açıklanıyor:
Belediye sınırları içindeki ve bu sınırlara en fazla 10.000 metre uzaklıktaki yerleşim birimlerinin son nüfus sayımına göre toplam nüfusu 750.000’den fazla olan il belediyeleri, fizikî yerleşim durumları ve ekonomik gelişmişlik düzeyleri de dikkate alınarak, kanunla büyükşehir belediyesine dönüştürülebilir.
-Büyükşehir belediyelerinin sınırları, adını aldıkları büyükşehirlerin belediye sınırlarıdır.
-İlçe belediyelerinin sınırları, bu ilçelerin, büyükşehir belediyesi içinde kalan kısımlarının sınırlarıdır.
-İlk kademe belediyelerinin, büyükşehir belediye sınırları dışında belediye sınırı olamaz.”
Büyük Sivas Haber