Türkiye’de sadece bazı büyükşehirlerde olan ve geçtiğimiz günlerde de Sivas Yeni Numune Hastanesi’nde kullanımına başlanan 10 Milyonluk Kanser Tanı Tedavi Merkezi – Linak Cihazı artık Sivas’ın da hizmetine sunulmuştu.
Sivas Yeni Numune Hastanesi
Şimdi ise Kayseri’de, Malatya’da, Tokat’ta, Erzincan’da, Ordu’da, Giresun’da ve bir çok ilde olmayan, 170 civarında günlük çekim yapabilecek, 1 Milyon 250 bin Euro’luk (6 Milyon TL), Türkiye’de sadece 8 ilde olan Siemens Aera 48 Optik MR cihazı da Sivas’a kazandırıldı.
Yeni yapılan hastanenin ardından, sağlıkta ki değişim ve dönüşümün hızla devam ettiği ilimiz Sivas’ta güzel şeyler oluyor.
Özellikle ilimize Vali olarak 1 yıl önce atanan ve 21 Haziran 2017’de yayınlanan Valiler Kararnamesi ile ilimizde Vali olarak kalmaya devam edecek olan Davut Gül’den ve Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğine atanan Davut Vecdi Ersöz’den sonra somut adımların atıldığı ilimiz Sivas’ta, eğer yapılırsa sağlık konusunda Sivas’ın hayrına olacağına inandığımız bazı önerileri siz değerli okurlarımızın ve yetkililerin takdirlerine sunuyoruz.
Öncelikli önerimiz Yeni Numune Hastanesi yanında bulunan Çedaş’ın o alandan taşınarak Çedaş arazisinin hastaneye giriş çıkışları kolaylaştırmak anlamında hastane arazisine dahil edilmesidir.
Çedaş arazisi mevcut hastaneye dahil edildiği takdirde aynı zamanda hastaneye ana yoldan direk giriş çıkışlarda mümkün hale gelecektir.
Şuan ki haliyle hastaneye giriş yapabilmek için öncelikle Çedaş ve Hastane çevresini turlamanız gerekiyor. Bu nedenle de Çedaş arazisi arkasında kalan özellikle Acil kısma ulaşmak oldukça zorlaşıyor.
Şuan ki mevcut yoldan hastaneye giriş yaptığınızda eğer acil servise ulaşacaksanız çok keskin bir dönüş yaparak oldukça dar bir alandan Acil Servise ulaşmaya çalışıyorsunuz.
Ayrıca tedavi olduktan sonra hastaneden ayrılan hastaların, ambulansların, tedavi olmak için Acil Servise ulaşmak isteyen diğer kişilerin kullandığı araçlarla karşı karşıya geldiği bir durumda söz konusu.
Kaldı ki alanda bulunan otopark sıkıntısı nedeniyle bazı hastalarda araçlarını bu dar yolun sağına soluna park ettiği takdirde geçiş olayı neredeyse imkansız hale geliyor.
Hastanenin yapımı tamamlanmış olan 2 kulağının altına Depolar ve Ambarlar nedeniyle sadece ortalama 100-150 araçlık otopark yapılabildiği kamuoyu tarafından bilinmekte.
Bırakın hastaları bu sayı mevcut hastane personeline dahi yetmeyecek bir sayı. Mevcut hastane ve yeni yapılacak üçüncü kulakla birlikte hastaneye en az 1500 araçlık otopark gerekmekte.
Alanda ki bu park sıkıntısına geçici çözüm olarak en azından açık alanda bulunan beton kaldırım vb yapıların kaldırılması, hatta gerekirse alandaki yeşil kısımlarında yeniden düzenlenerek park yapabilecek araç sayısını artırmak için yeni alanlar oluşturulması kısa vadede çözüm gibi görünüyor.
Mevcut alanda ki bahsi geçen düzenlemeleri bu günlerde açılışını yapmaya hazırlandığımız Paşabahçe’nin yeni etabını ve yeni Osman Seçilmiş Bölge parkını yapan ve yine Sivas’ın çok sayıda bölgesinin yollarının asfalt ve kaldırım çalışmalarını tamamlayan Sivas Belediyemizin çok kısa zamanda ve kolaylıkla gerçekleştirebileceğini düşünüyoruz.
Park, Yol ve Kaldırım konusunda artık çok kısa sürede çok hızlı bir şekilde bir çok çalışmayı Sivas Belediyesinin gerçekleştirebildiğini tüm Sivas Kamuoyu yakından bilmekte ve bu durumu kabul etmekte. Hastane içerisinde ki otopark, asfalt ve kaldırım çalışmalarında Sivas Belediyesinin Kamu Hastaneler Birliğine katkı sağlayacağını umuyoruz.
Böylece geçici olarak bir nebzede olsa otopark ve acile ulaşım konusunda çözüm elde edilmiş olacaktır.
Kesin çözüm olarak ise önümüzdeki dönemlerde yapılacak olan 3. Kulağın altının tamamının hatta mümkünse en az iki katının yer altına otopark yapılması olacağına inanıyoruz.
Ayrıca Sivaslılar tüm Türkiye’de olduğu gibi Sivas Belediyesinden de biran önce Kamu Hastaneler Birliği ile birlikte ortaklaşa bu çalışmaları somutlaştırmasını bekliyor.
Sivas Özel İdaresinin de benzer şekillerde gerçekleştirdiği yol ve peyzaj çalışmalarının olduğu bu yapıya Sivas Valiliği ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği de dahil olarak çok kısa sürede mevcut dört kurum ile hastanede ki bu sıkıntıya müdahale edilmesi mümkün olacaktır.
Sivas’a kazandırılan hizmetlerin, az çok demeden tümüne katkı sağlayan ve açılışlarına katılan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Milletvekillerinin geçtiğimiz günlerde yaklaşık 250 bin lira maliyetli Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu gerçekleştirilen Şems Camisi açılısında ki gibi, hastanemizde kullanımına başlanan yaklaşık 20 Milyonluk bu cihazların ve tedavi merkezlerinin tanıtımı ve açılışı için hastanede gerekli inceleme ve açılışları yapması ise en büyük arzumuzdur.
Açılış ve incelemelerin gerçekleştirileceği tarihe kadar da mevcut önerisini sunduğumuz çalışmaların tamamlanması da Sivaslıları ve ayrıca katılan herkesi mutlu edecektir.