


Sivas'ta bu yıl kış aylarında etkili olan yoğun kar yağışları ve bahar aylarında devam eden sağanaklar, bölgedeki su kaynaklarında belirgin artışlara neden oldu.
Sivas’ta kar ve yağmur suya can verdi: Kızılırmak coştu
Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak’ın kent merkezinden geçen bölümünde su seviyesi, mevsim normallerinin üzerine çıktı.
Kızılırmak'ta su seviyesi son yılların en yüksek noktasında
Kış aylarının bol kar yağışlı geçmesi ve Nisan ayında başlayan bahar yağmurları, hem akarsuların debisinde hem de baraj ve göl seviyelerinde artış sağladı. Kızılırmak Nehri’nde debi artışıyla birlikte, kent merkezindeki tarihi Eğri Köprü’nün tüm kemerlerinden su akışı sağlandı. Bu durum, nehirde son üç yılın en yüksek su seviyesine ulaşıldığını gösterdi.
"Kuraklık riski azaldı ancak tehlike geçmiş değil"
Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Fatih Kartal, bu yıl kar yağışlarının kasım ayından itibaren başladığını ve aralıklarla devam ettiğini belirtti. Kartal, özellikle mart ayından sonra yağmur yağışlarının da artmasıyla kuraklık endişesinin azaldığını söyledi. Ancak önceki yıllarda yaşanan su seviyesindeki ciddi düşüşün tamamen telafi edilemediğini ifade etti.
“Yağışların devam etmesi gerekiyor”
Dr. Kartal, “Önceki yıllarda mart ayı ve sonrasında yağışların az olduğu kurak dönemler yaşanıyordu. Bu yıl ise hem kar hem de yağmur açısından oldukça verimli geçti. Ancak baraj ve göletlerdeki su seviyesi hala istenen düzeyde değil. Bu nedenle yağışların bu şekilde sürmesi büyük önem taşıyor” dedi.
“Kızılırmak’taki artış karla bağlantılı”
Kızılırmak Nehri’ndeki debi artışının temel sebebinin dağlık alanlarda biriken karların erimesi olduğunu vurgulayan Kartal, “Sivas’ın yüksek kesimleri bu yıl önemli miktarda kar aldı. Bu karların erimesiyle birlikte dere ve çaylardaki su miktarı arttı ve bu durum Kızılırmak’a da yansıdı” diye konuştu.
“Kar yağışı yer altı suları için daha etkili”
Su kaynakları açısından kar yağışlarının, yağmura göre daha faydalı olduğunu belirten Kartal, “Kar yağdığında toprak suyu yavaş yavaş emer, bu da hem yer altı sularını hem de bitki gelişimini olumlu etkiler. Son günlerde yağan yağmurlar da toprağın su tutma kapasitesini artırıyor. Bu, ileride yaşanabilecek kurak dönemlerde bitkilerin dirençli olmasını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Haber MErkezi / DHA
Büyük Sivas Haber
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler