Sivas sanayisinin gelişmesi ve kalkınmasına yönelik yapılan çalışmalar kapsamında küçük sanayi siteleri nin şehir dışına taşınacağı belirtildi.
Sivas Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın ile Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Osman Yıldırım ortak basın toplantısı düzenleyerek, proje hakkında bilgi verdi.
TSO’da düzenlenen toplantıda konuşan Gül, yapılacak bu projeyle Sivas’ın önemli bir şans yakaladığını ve esnaflarımızın bu fırsatı kaçırmamaları gerektiğini kaydetti.
Bu konuda 4-5 yıldır yürütülen bir çalışma olduğunu anımsatan Gül, “Son bir yıldır da ciddi anlamda elle tutulur bir gelişme var. Sivas bu anlamda Türkiye’ye model oldu. Nedir bu? Küçük sanayi sitelerinin şehir dışına çıkartılması ve bunların uygun fiyatlarla mülkiyet sahibi olmaları.” ifadelerini kullandı.
Esnafların çok önemli bir fırsat yakaladığına işaret eden Gül, şunları kaydetti:
“Bu fırsat şu; bizim organize sanayi bölgemiz var. Oradaki ölçeklere baktığımız zaman herhalde toplam kapalı alanı, toplam işletme sayısına böldüğümüzde muhtemelen 2 bin 500, 3 bin metrekare bir rakamı bulabilecek. Burada tamamen ihtiyaca göre, talebe göre 3 bin 500 metrekare alana kadar dükkan sahibi olabilecekler.
Bilim ve Teknoloji Bakanlığımız ‘bu sene başlayalım’ diyor. Dolayısı ile de Sivas’ın alt yapısı hazır olduğu için bizim başlamamız belki diğer illerden 3 yıl, 5 yıl öne geçmemiz anlamına gelir. Mülkiyet kimin ise onun kalacak. Dolayısı ile de kimsenin malını elinden almıyoruz. Ama mutlaka küçük sanayi siteleri şehir dışına çıkacak. Bu bir tercihten ziyade bir zorunluluk. Bu Sivas’ın ve Sivas sanayisinin başına gelebilecek en güzel fırsat. Bu fırsatı bir an önce değerlendirip sonbahara da inşallah temelini atabilirsek çok hayırlı bir iş yapmış oluruz.”
Küçük Sanayi Siteleri Taşıma Çalışmaları
Belediye Başkanı Sami Aydın ise Sivas merkezde bulunan küçük sanayi sitelerinin şehir dışına çıkarılması çalışmasının birkaç yıl önce başladığını anımsattı.Bu konuda ciddi çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Aydın, şöyle devam etti:
“Yaklaşık 7 milyon metrekare alan 15 Temmuz Seyfebeli Küçük Sanayi Sitesi alanı olarak belirlendi. Harita çalışmaları, mülkiyet çalışmaları gibi birçok alt yapı çalışmaları gerçekleştirildi. Amacımız Sivas’ta parça parça olan Eski Sanayi, Ata Sanayi, 100. Yıl Sanayi gibi sanayilerin belli bir bölgeye kanalize edilmesi, hem merkezdeki arazilerin gerçek değerine göre değerlendirilmesi teşvik edilmeli hem de küçük sanayicilerimizin meslek gruplarına göre konumlandırılması teşvik edilmeli. Aynı zamanda ortak ihtiyaçları olan sosyal alanların ihtiyaçları karşılanacak şekilde planlanması düşüncesi ile bir adım atmıştık ve en son gelinen aşamada bizim için çok önemli bir fırsat ortaya çıktı. Bilim ve Teknoloji Bakanımız Sivas’a geldiğinde kendisine bu projeden bahsetmiştik.”
TSO Başkanı Osman Yıldırım da Sivas’ın geleceği planlanırken hem şehircilik açısından hem de sanayinin, ticaretin gelişmesi açısından Sivas’taki sanayi sitelerinin artık taşınması gerektiği konusunda bir yola çıktıklarını dile getirerek, “Yaklaşık bir buçuk yıl önce kooperatifimizi kurduk. Çeşitli sektörlerle ilgili çalışmalar yapıldı, hazırlıklıyız.” ifadesini kullandı.(AA)
Büyük Sivas Haber