DOLAR 32,6645 % 0.32
EURO 35,5639 % 0.42
STERLIN 42,0850 % 0.79
FRANG 36,4850 % 0.79
ALTIN 2.511,53 % 1,79
BITCOIN 57.907,98 2.278

TBMM’den geçti 15 gün süre verildi! Ev sahipleri için artık zorunlu oldu!

Yayınlanma Tarihi : Google News
TBMM’den geçti 15 gün süre verildi! Ev sahipleri için artık zorunlu oldu!

Milyonlarca ev sahibi için kritik düzenleme geldi. Karar TBMM’den geçti ve 15 gün süre verildi. Artık ev sahipleri için zorunlu oldu.

TBMM’den geçti 15 gün süre verildi! Ev sahipleri için artık zorunlu oldu!

Kısa dönem konut kiralamalarında yapılan yeni düzenlemeleri içeren kanun teklifi, Meclis tarafından kabul edildi. Buna göre, gerçek ve tüzel kişilerin turizm amaçlı konut kiralama faaliyetleri için belirli usul ve esaslar netleştirildi.

KONUTLARIN KİRAYA VERİLMESİ İÇİN İZİN BELGESİ NEREDEN ALINIR?

İzin belgesi, yetkili Bakanlık tarafından verilecek. Başvurular sırasında, kiralanacak konutun bulunduğu binanın tüm kat maliklerinin oy birliğiyle aldığı, turizm amaçlı kiralamanın uygun olduğuna dair kararın ibraz edilmesi gerekecek.

Bu kanuna göre, izin belgesini almak kiraya verenin sorumluluğunda olacak. Kiraya veren dışında birinin turizm amaçlı kiralama yapması durumunda, bu kiralamalar yalnızca Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu kapsamında belgelendirilmiş A grubu seyahat acentaları aracılığıyla gerçekleştirilebilecek.

İzin belgesi sahibi bir gerçek kişi vefat ederse, mirasçılarının 3 ay içinde başvuruda bulunmaması veya tüzel kişi sona ererse, izin belgesi geçersiz olacak. Ancak bu durum, mevcut kiracılar için sözleşme süresi sonuna kadar haklarının devam etmesini engellemeyecek.

İZİN BELGESİ KİMLERE VERİLİR?

Turizm amaçlı kiralama izin belgesi verilen konutlarda, Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri uygulanacak ve bildirim yükümlülüğü, izin belgesi sahibi tarafından yerine getirilecek. İzin belgesi sahibi ile kullanıcı arasındaki sözleşme, belirtilen süre sonunda sona erecek.

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında düzenlenen yönetim planında, kısa süreli kiralamaya izin verildiğine dair hüküm bulunan, resepsiyon, güvenlik ve günlük temizlik hizmetleri gibi olanaklara sahip yüksek nitelikli konutlar için bazı şartlar aranmadan izin belgesi verilebilecek. Bu yüksek nitelikli konutlar arasında sağlık hizmetleri, kuru temizleme, çamaşırhane, taşıma, yemek ve alışveriş servisi ile spor salonu ve yüzme havuzu gibi hizmetlerin bulunduğu konutlar yer alıyor.

İZİN BELGESİ DÜZENLENECEK

Bu tür konutlarda, binanın tüm kat maliklerinin oy birliğiyle karar almasına ve üçten fazla bağımsız bölümden oluşan binalarda en fazla yüzde 25’i için aynı kiraya veren adına izin belgesi hazırlanmasına gerek olmaksızın izin belgesi düzenlenebilecek. Ayrıca, bu tür konutların kiralama faaliyetleri, konut işletmesi tarafından da yürütülebilecek ve bu durumda izin belgesi, konut işletmesini yapan şirket adına düzenlenecek.

15 GÜN SÜRE VERİLDİ

Kanun, izinsiz kiralama faaliyetleri yapanlara ve izin belgesi sahiplerine yönelik idari yaptırımları da kapsıyor. İzin belgesi olmaksızın turizm amaçlı konut kiralayanlara, her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve bu kişilere izin belgesi almak için 15 gün süre tanınacak.

Bu süre sonunda izin belgesi alınmaksızın kiralama faaliyetine devam edenlere ise 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve bir kez daha 15 gün süre verilecek. Ayrıca, izin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu, kendi adına üçüncü kişilere kiralayanlara her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilecek.

HER SÖZLEŞME İÇİN 100 BİN TL PARA CEZASI

Kendi adına mesken olarak kiraladığı konutu, kendi nam ve hesabına turizm amaçlı kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında, her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Bakanlık tarafından yapılan uyarıya rağmen 24 saat içinde içeriği çıkarmayan ve Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da tanımlanan aracı hizmet sağlayıcılarına, her bir konut için 100 bin lira idari para cezası verilecek. Bu kararın ihlali durumunda aracı hizmet sağlayıcılara yine her bir konut için 100 bin lira ceza uygulanacak.

4 DEFADAN FAZLA KİRAYA VERENLER DİKKAT

İçeriğin kaldırılması veya erişimin engellenmesi kararına sulh ceza hakimliğinde itiraz edilebilecek ve bu karara karşı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre başvuru yapılabilecek. İzin belgesi olmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler veya her defasında 100 günden fazla kira sözleşmesi yapmasına rağmen bir yıl içinde aynı konutu dört defadan fazla kiraya verenler, bir milyon lira idari para cezasına tabi olacak.

Bakanlıkça talep edilen bilgi ve belgelerin 30 gün içinde gönderilmemesi, eksik gönderilmesi, yanıltıcı bilgi veya belge verilmesi durumunda veya kiraya verenin miras dışında bir hukuki işlemle değişmesi ve bu değişikliğin tapu siciline tescilinden itibaren 30 gün içinde bildirilmemesi halinde 50 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Sivas Haber– Sivas Haberler


YORUM YAP