DOLAR 35,2068 % 0.3
EURO 36,7672 % 0.92
STERLIN 44,3202 % 0.7
FRANG 39,4341 % 0.87
ALTIN 2.968,40 % 1,31
BITCOIN 94.848,75 -2.347

İnsan Sağlığı Hiçe Sayılıyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
İnsan Sağlığı Hiçe Sayılıyor



2 bacasında filtre bulunmayan, 1 bacasında ise filtre bulunmasına rağmen çalıştırılmadığı iddia edilen Kangal Termik Santrali’ne tepkiler büyüyor.

Filtre Konusunda Kangal Termik Santrali’ne Tepkiler Büyüyor

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu ve Kangal eski Belediye Başkanı Mehmet Öztürk, doğaya salınan zehirli gaz sebebiyle insan sağlığının ve doğal hayatın yok edildiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Ulaş Karasu ve Kangal eski Belediye Başkanı Mehmet Öztürk Kangal Termik Santrali´nde bulunan bacalara filtre takılmaması nedeniyle doğaya salınan zehirli gaz sonucu bölgede insan sağlığının ve doğal hayatın yok edildiğini söyledi.

CHP heyeti olarak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu´nun görevlendirmesiyle Kangal Termik Santrali´nde incelemelerde bulunarak durum tespiti yaptıklarını ifade eden Milletvekili Ulaş Karasu, Avrupa tipi madencilik yapılmasının şart olduğunun altını çizdi.

“KÖYLÜLER ŞİKAYETÇİ”

Katıldığı bir programda konuşan CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu; “Yaklaşık 2 hafta önce bölgeye ziyarette bulunarak santrali yerinde inceleme şansımız oldu. Kangal´da termik santralin bulunduğu bölge benim köyüme de yakın bir bölge. Yaptığımız incelemelerde santralin 2 bacasında filtre bulunmadığı, 1 tanesinde filtre bulunduğu fakat bunun da zaten çalıştırılmadığı görüldü. Yani filtre takılması da yetmiyor, bir de onun çalıştırılması gerekiyor, bunun denetlenmesi gerekiyor. Özellikle filtrenin gündüz çalıştırıldığı, gece çalıştırılmadığı bu noktada çok sayıda şikayet olduğu köylüler tarafından dile getirildi” dedi.

“KÜL YAĞIYOR”

Kangal Termik Santrali´nden çıkan küllerin vahşi depolandığını kaydeden Milletvekili Karasu, “Yani küller doğaya adeta bırakılıyor. Firma, özelleştirme kapsamına alındıktan sonra vahşi depolamanın da projelendirileceğini ve modern bir hale getirileceğini belirtmesine rağmen bu noktada da gerekli çalışmayı ne yazık ki yapmıyor. Yaklaşık 2 milyon ton kül o bölgede bulunan Hamal, Mağara gibi köylerimizin üzerine yağıyor. Sadece bacalarda değil çıkan külü depolama noktasında da sıkıntılar var. Bu nedenle çevreye, doğaya ciddi anlamda zarar veriyorlar.  Biz yaptığımız inceleme neticesinde Kangal Termik Santrali ile ilgili bir rapor oluşturuyoruz. Bu raporu kamuoyu ile de paylaşacağız. Biz hiçbir yer altı kaynağımızın çıkarılmasına karşı değiliz. Tabii ki bu zenginliklerin ülke ekonomisine kazandırılması gerekiyor fakat bunun yöntemini tartışmamız gerekiyor. Ya Afrika tipi ya da Avrupa tipi madencilik yapacağız.  Sömürgeci ülkelerin gelip de doğayı, insan hayatını yok ettiği bir madenciliğe karşıyız. Bu noktada tavrımız net ama şartları yerine getirilmiş, gerekli prosedürler uygulanmış, çevreye saygılı üretimlerin yanındayız. Yaşam alanlarımıza sonuna kadar sahip çıkmaya devam edeceğiz. Sivas bir maden şehri. Biz madenle yaşamayı biliyoruz ama Sivas´ın doğasının çevresinin yok edilmesine de kesinlikle izin vermeyeceğiz” dedi.

Kangal eski Belediye Başkanı Mehmet Öztürk de termik santral nedeniyle bölgede yaşanan sorunlara ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

ARITMA SİSTEMİ VAR FAKAT ÇALIŞTIRILMIYOR

Kangal Termik Santrali´nde 600 kişinin çalıştığını ifade ederek sözlerine başlayan Öztürk, “Bölgemiz için önemli bir sanayi kuruluşu  fakat birtakım sıkıntılar yaşanıyor.  Termik santralimizde 457 megavat kurulu bir güç var. 3 bacası bulunmakta. Bunun 2 tanesi 150 megavat kurulu güç olup 1989 yılından bugüne faaliyet gösteriyor,  diğer 1 bacamız ise yaklaşık 2001 yılında faaliyete geçti. 18 yıldan beri faaliyet gösteriyor. 2 bacada arıtma sistemi yok. Yani eskilerde. 2001 yılında faal olan bacada ise arıtma sistemi var ama ilgili firma yaklaşık 6 yıldan beri bu arıtma sistemi olanı da çalıştırmıyor. Böyle bir problem var” dedi.

“ARITMANIN ÇALIŞMASI LAZIM”

“Gerek o bölgede yaşayan köylülerimizin gerekse tarım ve hayvancılıkla uğraşanların ciddi problemleri var” diyen Öztürk, “1 hafta kadar önce oraya yakın bir köye davet edilmiştik. Gittik, dönerken santralde durduk. Bacadan çıkan atığı gördüğümüzde santrale yakın bir yerdeydik. Ağzınızı açıp kapattığınızda dişlerinizle çıtır çıtır hissedebiliyorsunuz bunu. Sermaye sahibi tabii ki parasını kazansın, ülke ekonomisine katkıda bulunsun ama çevreye de duyarlı bir şekilde beraber gitmesi gerekiyor. Burada 2001 yılında kurulan bacada bulunan arıtmanın çalışması lazım. Bacaların rutin bakımları olur. Diğerleriyle ilgili eksikler de o rutin bakımlar çerçevesinde tamamlanabilir” ifadelerini kullandı.

KURUMLARA UYARILARDA BULUNDU

Kangal eski Belediye Başkanı Öztürk, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: “Kangal Termik Santrali´nin paketleme sistemi diye bir alanı var. Yani kömür gelip yandıktan sonra kül olarak çıkıyor. Bunun paketleme sistemi yok. Balıklan çayı var, Tohma çayına gider. O çayı görseniz içler acısı.  Çevreyi bu konuda kurtarmak lazım. Yani para kazanıyım da bölge de zehir mi saçıyor, duman mı atıyor önemli değil mantığı yanlış. Halkımızı da uyarmak istiyorum. Alo 181 hattı var. 10 gün önce bu durumu Çevre Şehircilik Bakanlığı hattına bildirdim. Güzel bir sistem çalışıyor. Gerekli incelemeyi yapacaklarını söylediler. Cumhurbaşkanımızın, milletvekillerimizin kalkıp santrallerde gezip bunları görme imkanları çok kısıtlı. Ne kadar bilgi giderse o  ama ilimizde Valiliğimizin, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzün, ilgili bürokratlarımızın kimseden korkmadan, çekinmeden halkın sağlığını ön plana çıkaracak çalışmaların içerisinde olması lazım.” (İrade)

Büyük Sivas Haber


YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.