DOLAR 35,5208 % 0.09
EURO 36,6273 % 0.06
STERLIN 43,3802 % 0.06
FRANG 38,9397 % 0.12
ALTIN 3.055,12 % 0,06
BITCOIN 97.316,20 2.604

Tüplü Dalış İle İlgili Merak Ettiğiniz Her Şey Haberimizde

Yayınlanma Tarihi : Google News
Tüplü Dalış İle İlgili Merak Ettiğiniz Her Şey Haberimizde

Sivas Yıldız Doğa Sporları Kulübü Derneği Başkanı Dalış Eğitmeni Alparslan Güler ve dalıcı nitrox dalış uzmanı Bilal Koç, Scuba yani Tüplü Dalış sporu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

Alparslan Güler ve Bilal Koç ilk olarak Tüplü Dalış sporu hakkında bilgi verdi.

“Dalgıçlık tam anlamıyla suyun altında kalmak üzerine odaklı olan ve nefes alma aygıtlarıyla ya da aygıtsız yapılan bir spor dalıdır. Çeşitli aparatlar olsun ya da olmasın yaptığınız spora dalış ismi verilir. Dalış yapan yani sporu icra eden kişiye ise dalgıç adı verilir. Dalgıç olabilmek için bu spor dalıyla ilgili eğitim veren yerlere başvuru yapabilir; öncelikle Dalıcı Eğitimin almanız gerekir. Önceleri meslek ya da ilginç bir ilgi alanı gibi görülürken; günümüzde özellikle tatil yörelerinde ve sahil kentlerinde son derece yaygınlaşmış bir Doğa Sporudur. Yüksek basınçlı hava ile doldurulmuş tüpteki havayı soluyarak, yüzeye bağımlı olmaksızın yapılan aletli dalıştır.`SelfContainedUnderwaterBreathingApparatus` kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur.”

Tüplü Dalış Ekipmanları

Tüplü dalışın ekipmanlarını da tanıtan Alparslan Güler ve Bilal Koç eğitimsiz dalışın çok tehlikeli olduğunu bu konuda ilgililerin Yıldız Doğa Sporları Kulübü Derneği’nden yardım alabileceklerini kaydetti.

“Tüp: (içine yüksek basınçlı hava doldurulur, çelik ya da aluminyum’dan yapılır),

Regülatör: (tüpteki yüksek basınçlı havayı su altında ortam basıncına düşürerek insanın rahat soluyabileceği seviyeye ayarlar),

Manometre: (regülatörün yüksek basınç çıkışlarından birine bağlıdır ve tüp içinde kalan havanın basıncını gösterir)

BCD veya BC : (BuoyancyControlling Device veya BuoyancyCompensator -Denge Yeleği – dalıcının su içindeki yüzerliğini ayarlamakta kullanılır. Tüp içindeki havanın regülatör gelen bir hortuma bağli basma-boşaltma butonları vasıtasıyla dalıcı kendisi tarafından kulanılır) oluşur.

Maske, palet, dalış elbisesi, derinlik ve zaman saati kullanılan diğer malzemelerdir.

SCUBA (Tüplü Dalış) dünyanın en olağanüstü keyiflerinden biridir. Ancak mutlaka özel bir eğitimden geçilerek yapılmalıdır. Eğitimsiz dalış çok tehlikeli olabilir. Dünyanın her yerinde ve Türkiye’de bu eğitimleri almak mümkündür. Sivas’ta Yıldız Doğa Sporları Kulübü Derneği’nden bu sporla ilgili yardım alabilirsiniz.”

14 yaşındaki bir kişinin dalış yapabileceğini ifade eden Güler ve Koç şunları kaydetti.

Eğer en az 14 yaşında ve sağlıklı bir kişi iseniz dalışa isterseniz hemen başlayabilirsiniz. Bu şartları sağlıyorsanız öncelikli olarak Türkiye Sualtı Federasyonunun onay verdiği bir Yetkili Dalış Merkezi’ ne gidip başvuruda bulunmanız ve sağlığınız açısından bir sorununuz’un olmadığını ve başınıza gelebilecek her türlü sağlık sorunlarını bu nedenle önceden kabul ettiğinizi belirten bir belgeyi imzalamak olacaktır. Ayrıca dalış sporuna başlayabilmeniz için yüzme bilmenizde gerekmektedir.”

Kulüp Başkanı Alparslan Güler Sivas’ta sanılanın aksine eğitim almış ve aktif olarak dalış yapan birçok dalıcının olduğunu belirterek Gürün Gökpınar Gölü, Zara Tödürge Gölü ve ülkenin birçok dalış noktasında dalış yapabildiğini kaydetti.

“Sivas’ta sanılanın aksine eğitim almış ve aktif olarak dalış yapan birçok dalıcı bulunmaktadır. Bu Dalıcılar Kulübümüz ile birlikte Dünya Harikası Bir güzelliğe sahip olan Gürün Gökpınar Gölünde, Zara Tödürge Gölünde ve Cennet Ülkemizin birçok dalış noktasında dalış yapabilmektedirler. Gökpınar ve Zara Tödürge Gölünün dalış turizmine ve Sivas’a katkı sağlaması açısından şehir içinden ve şehir dışından dalgıçları misafir ettiklerini’ dile getirdi.

Alparslan Güler ve Bilal Koç son olarak dalış sporu ilgililerine tavsiyelerde bulundu

“Dalış sporu sanıldığının aksine kurallarına uyulduğu müddetçe çok güzel bir spordur. Kimsenin korkmasına ve endişe etmesine gerek yoktur.Gerekli eğitimler yetkili kuruluşlardan ve bu sporun uzmanlarından alındığı taktirde hem daha güvenli hem de daha zevkli olduğunu göreceksiniz.Hepinizi bu su sporlarını yapmaya davet ediyor,spor dolu sağlık dolu günler diliyoruz.”

Spor haberleri için tıklayınız.


YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.