16 Nisan Cumhurbaşkanlığı sistemi referandumunun ardından, bakanlar kurulu tarafından açıklanan olağan üstü hal uygulamasının 3 ay daha uzatılması henüz FETÖ ile ilgili istenen oranda temizliğin yapılmamış olduğunu göstergesi.
Özellikle kripto FETÖ’cuların ve üst düzey görevlerde bulunan isimlerin üzerine gidileceği umulan süreçte ekonomik yönden devamlılığı sağlayan iş adamı FETÖ’cülerinde bu süreçte ayıklanacağı düşünülüyor.
15 Temmuz’dan bu yana yapılan gözaltı, ihraç ve tutukluluk gibi gerçekleştirilen işlemlerin ardından kendisini bugüne kadar bir şekilde gizleyebilmiş FETÖ’cülerin hızlı bir şekilde önümüzdeki 3 ay içerisinde tespit edilmesi ve gerekli işlemlerin yapılması herkesin ortak temennisi.
İstihbarat ve güvenlik birimlerinin yaptığı özel çalışmalar sonucunda oluşturulan raporların yanı sıra gözaltına alınan ve itirafçı olarak örgütün mensupları hakkında yeni bilgilere ulaşılmasıyla sürecin kısa sürede tamamlanması bekleniyor.
Devletin elinde bulunan FETÖ’nün haberleşme programı ByLock’un şifrelerin çözülmesiyle beraber örgüt üyelerine kısa sürede temas edilecek.
Yeni operasyonlar, tüm bakanlıklarda özellikle üst düzey bürokrasi içinde olduğu tahmin edilen “kripto”ların temizlenmesine yönelik olarak derinleştirilecek. OHAL uygulamasının 3 ay daha uzatılmasıyla, bu operasyonların sonuç alınıncaya kadar sürdürülmesi hedeflendi.
İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre FETÖ’nün devlet içindeki yapılanmasıyla ilgili bugüne kadar 113 bin 260 kişi gözaltına alındı. Yaklaşık 745 kişinin gözaltı işlemi devam ederken, tutuklu sayısı 47 bin 155. Adli kontrol ile bırakılan 41 bin 499 kişi ve serbest kalan da 23 bin 861 kişi var. 863 kişi de firari durumda. Tutukluların 10 bin 732’sini polisler, 168’i generaller olmak üzere 7 bin 463’ünü askerler ve 2 bin 575’ini de hakim ve savcılar oluşturuyor. Bu tutukluların arasında 26 bin 177 sivil, 208 de mülki idare amiri bulunuyor.