DOLAR 32,9548 % 0.24
EURO 35,3901 % 0.16
STERLIN 41,9155 % 0.05
FRANG 36,8162 % 0.18
ALTIN 2.458,91 % 0,29
BITCOIN 61.966,56 0.998

Yaşlı Bireyleri İnternette Bekleyen Tehlike

Yayınlanma Tarihi : Google News
Yaşlı Bireyleri İnternette Bekleyen Tehlike

Nesrin Öztürk Salgar’dan “İster oku, ister dinle” köşesinde “Yaşlı Bireyleri İnternette Bekleyen Tehlike”…

Yaşlı Bireyleri İnternette Bekleyen Tehlike

İnternet ile birlikte online sosyal etkileşim fırsatları çoğalmıştır fakat bu tür iletişim içerisine girmenin yaş ve ruh sağlığıyla nasıl bir ilişkisi olabilir?

Sürekli olarak her yerde duyduğunuz cümleyi bende yineleyerek çok başka bir konuya temas etmek isterim.  Lütfen en az 3 yaşına kadar çocuklarımızı ‘3 T’den yani tablet, televizyon ve telefondan uzak tutun’ diyen uzmanlara sonuna kadar katıldığımı belirtmek isterim.

Peki çocuklar ve bebekler üzerinde olumsuz etkisi bulunan teknolojinin 60 yaş üstü (teknolojinin içine doğmamış olan) yaşlı yetişkinlerin zihinsel sağlıklarını, kaygı düzeylerini nasıl etkiliyor dersiniz?

New media & Society (Yeni medya ve toplum) dergisinde yapılan bir araştırmada kaygı ve depresyon açısından yaşlı bireyleri teknoloji nasıl etkiliyor diye baktıklarında özellikle yaşlı bireyler, aile yakınlarıyla yeterli zamana sahip olmadıklarında daha fazla sorun yaşamakta ve sosyal izole olan yaşlı bireylerin depresyon oranları daha da yükselmektedir. Özellikle emekli olan yaşlı bireylerin, sosyal temaslarında ki azalma yalnızlık, depresyon ve zihinsel açıdan zayıf ruh sağlığı için potansiyel risk oluşturmaktadır. Böylesi bir durumda sosyal medyada zaman geçiren yaşlı kullanıcıların ruh sağlığı iyileşebilmekte internette bağlılık düzeylerini iyi ayarladıklarında kaygı ve depresyonları azalabilmektedir.

İnternetin yaşlı bireylerin ruhsal sağlığının gelişmesine katkı sağladığı yeni tartışmalar arasında yer alıyorsa olumsuz olan taraf nedir?

Yapılan araştırmada Facebook ve instagram gibi sosyal ağlarda, aile üyelerinin veya başkalarının fotoğraflarına bakmak en popüler etkinliktir. Sosyal ağlarda bir kişinin aniden ortadan kaybolması kaygı ve depresyonu artırmış bu kişiyi kontrol etmek güncellemelerine bakmak kaygıyı arttırmıştır. Özellikle kadınlarda bu oran daha yüksek çıkmıştır. Aniden sosyal ağda kaybolan birini kontrol etmek kaygıyı arttırmakta ve çevrim içi devamsızlık ölüm dahi olmasa zihinsel sağlık açısından olumsuz çağrışımlara sahip olmaktadır.

Yaşlıların yalnızlığını azaltmada etkili olan sosyal ağlar aktif kullanımda ise; kaygı düzeyinde artışa sebebiyet vermektedir.

Hiç internet teknolojisiyle tanışmamış yaşlı bireylerinde gerçekle sanalı ayırt edemedikleri doğru mu?

Şehir efsanesi mi bilinmez ama hiç telefon ile tanışmamış yaşlı bir bireyin çoklu görüntülü konuşma sonrası kafa karışıklığı yaşadığı ve ‘televizyon ekranında yer alan insanlarında kendilerini  gördüğünü’ düşündüğünü duyduğum, dinlediğim olaylar mevcut… Bunun en iyi cevabını verecek olan bizi izleyen yada okuyan tıp doktorlarımızdır. Belki yorumlarda buluşup bu konuda bizi aydınlatırlarsa kendilerine müteşekkir oluruz. Biz şimdilik kaygı, depresyon ve yalnızlık kısmındaki araştırmaları aktardık. Haftaya başka bir konuda  görüşmek üzere…

Haber Merkezi / Büyük Sivas Haber


YORUM YAP