DOLAR 38,0137 % -0.01
EURO 41,1525 % -0.18
STERLIN 49,2228 % -0.25
FRANG 43,1729 % 0.01
ALTIN 3.771,64 % 0,10
BITCOIN 82.022,01 -0.497

Zincir Mağazaların Her Türlü Ürünü Satması Esnafı olumsuz Etkiliyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Zincir Mağazaların Her Türlü Ürünü Satması Esnafı olumsuz Etkiliyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı’na ilişkin görüşlerini aktardı. Zincir mağazaların Her türlü ürünü satması esnafı olumsuz etkiliyor.

Zincir Mağazaların Her Türlü Ürünü Satması Esnafı olumsuz Etkiliyor

Palandöken, “Zincir mağazaların ürün yelpazesi çok geniş olduğundan her türlü ürünü satmakta ve açıldıkları yerde yaklaşık olarak 60 meslek dalında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarın ticari faaliyetlerini olumsuz etkilemektedir. Esasen gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir mağazaların bu amaca uygun olarak faaliyetlerini sürdürmelerini teminen yapılan düzenleme ile satacakları ürünlere sınırlama getirilmesi esnaf ve sanatkar işletmeleri açısından yararlı olacaktır” açıklamasında bulundu.

Genel Başkan Palandöken, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı’nda yer alan maddelere ilişkin esnaf ve sanatkarlar adına görüşlerini kaydetti.

Taslakta, elektronik ticaret yoluyla yapılan satışlar ile satış alanı bin beş yüz metrekareden büyük zincir mağazaların satışları hariç olmak üzere, gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir mağazalarda tütün mamulü ve alkollü içki, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya, kırtasiye ürünleri, züccaciye, hırdavat, oyuncak, tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim (kıyafet, ayakkabı, terlik vb.), hediyelik eşya, oto yedek parça ve aksesuar, kesme çiçek, işlenmemiş et ürünleri, deniz ürünleri, unlu mamul ve pastane ürünleri satışı yapılamaz.

Elektronik ticaret yoluyla yapılan satışlar için diğer kanunlar ile getirilen yasaklamalar saklıdır maddesi yer alıyor. Taslakta ayrıca alışveriş merkezi, gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren büyük mağaza ve zincir mağazalar sabah 10.00’da açılır, 20.00’da kapanır maddesi de yer alıyor. Taslakta yer alan bir diğer madde ise, alışveriş merkezi, gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren büyük mağaza ve zincir mağazalar, resmi ve dini bayramlar ile pazar günleri kapalıdır.

“AVM’lerin ve zincir mağazaların çalışma saatlerinin 10.00-20.00 saatleri arasında düzenlenmesi, Pazar günleri kapalı olmasının sağlanması ve zincir mağazaların sattıkları ürünlere esnaf ve sanatkarların sattığı ürünler yönünden de sınırlama getirilmesi esnaf ve sanatkarlarımızın mağduriyetini giderebileceği değerlendirilmektedir”

Palandöken, TESK’in uzun yıllardan beri esnaf ve sanatkarların pazar payını kaybetmesine, büyük mağduriyet yaşamasına neden olan AVM’lerin, büyük mağazalar ve zincir mağazaların şehir merkezlerinde, mahalle aralarında hatta sokak aralarında açılmasına karşı olduğunu ve bunun için mücadele verdiklerini kaydetti. Palandöken, “Nitekim Konfederasyonumuzun beklenti ve taleplerini karşılamasa da bu konuda ilk adım atılarak 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 2015 yılında kabul edilmiştir.”

6585 sayılı Yasada gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir mağazaların Pazar günleri açılış saatine ilişkin yapılan düzenleme ile zincir mağazalarda satılacak ürünlerin sınırlandırılmasına ilişkin düzenlemeler esnaf ve sanatkarlarımızın mağduriyetini gidermek bakımından son derece yetersiz görülmektedir.

AVM’lerin ve zincir mağazaların çalışma saatlerinin 10.00-20.00 saatleri arasında düzenlenmesi, Pazar günleri kapalı olmasının sağlanması ve zincir mağazaların sattıkları ürünlere esnaf ve sanatkarların sattığı ürünler yönünden de sınırlama getirilmesi esnaf ve sanatkarlarımızın mağduriyetini giderebileceği değerlendirilmektedir. Dolayısıyla Kanun’da bu yönde düzenleme yapılması esnaf ve sanatkarlarımız açısından olumlu bir gelişme olacaktır” ifadelerine yer verdi.

“Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlikleri ile Ticaret Odasından görüş alınması ilerde ortaya çıkabilecek sorunları önlemek bakımından yerinde olacaktır”
Taslağın 14. Maddesinde yer alan “mikro işletme” ibaresinin tasarıda yer verilmesinin uygun olacağını belirten Palandöken, “Açılacak olan zincir mağazaların faaliyetlerinden en çok o bölgede halihazırda faaliyette bulunan esnaf sanatkar işletmeleri olumsuz etkilenmektedir.

Zincir mağazalar açılmadan önce bu olumsuz etkileri azaltmak için ildeki en üst meslek kuruluşu olan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlikleri ile Ticaret Odasından görüş alınması ilerde ortaya çıkabilecek sorunları önlemek bakımından yerinde olacaktır” açıklamasında bulundu.

Palandöken, büyük mağaza ve zincir mağazalar ile bayi işletme ve özel yetkili işletmeler alım gücünü kullanmak suretiyle söz konusu bedelleri talep edebildiğini ve dolayısıyla bu konuda düzenleme yapılmasının gerekli olduğunu belirtti.

Palandöken, “Büyük mağaza ve zincir mağazalar ile bayi işletme ve özel yetkili işletmeler alım gücünü kullanmak suretiyle söz konusu bedelleri talep edebilmekte ve dolayısıyla bu konuda düzenleme yapılması gerekli bulunmaktadır. Ancak esnaf sanatkar işletmelerinin değişiklik yapılarak kapsama alınması, dolayısıyla prim veya bedel talep edemeyeceğinin belirtilmesi esnaf ve sanatkar işletmelerinin maddede sayılan diğer işletmeler gibi değerlendirilmesine neden olabilecek ve onların mağduriyetine yol açabilecektir.

Zincir mağazaların ürün yelpazesi çok geniş olduğundan her türlü ürünü satmakta ve açıldıkları yerde yaklaşık olarak 60 meslek dalında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarın ticari faaliyetlerini olumsuz etkilemektedir. Esasen gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir mağazaların bu amaca uygun olarak faaliyetlerini sürdürmelerini teminen yapılan düzenleme ile satacakları ürünlere sınırlama getirilmesi esnaf ve sanatkar işletmeleri açısından yararlı olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Palandöken, AVM, büyük mağaza ve zincir mağazaların haftanın 7 günü saat 10.00 – 22.00 saatlerinde, kimi zaman daha erken saatte açılıp daha geç saatte kapandıklarının bilinen bir gerçek olduğunun altını çizerek, “6585 sayılı Kanun’da mesleğe, mevsime ve turizme özgü şartlar ve benzeri hususlar gözetilerek perakende işletmelerin bir kısmının veya tamamının çalışma saatleri, meslek kuruluşlarının müşterek teklifi ile yetkili idarenin görüşü alınmak suretiyle vali tarafından belirlenebileceği öngörülmekle birlikte, söz konusu hükmün bugüne kadar uygulanabilirliği sağlanamamıştır.

Hal böyle iken AVM’ler, büyük mağazalar ve zincir mağazalar yine geç saatlere kadar açık kalarak esnaf ve sanatkarlar açısından haksız rekabet ve kayıplara neden olmaktadırlar. Dolayısıyla AVM’ler, büyük mağazalar ve zincir mağazaların çalışma saatlerine sınırlama getirilerek 10.00-20.00 saatleri arasında çalışmaları sağlanmalı ve bu durum 6585 sayılı yasada tereddüde yer bırakmayacak şekilde açık, net ve uygulanabilir bir hüküm konulmak suretiyle düzenlenmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

Büyük Sivas Haber


YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.